Uniós forrásokkal történt visszaélés után nyomozó újságírókat tartott fogva a bolgár rendőrség

Kék hírek, 2018.09.14

Megbilincseltek és péntekre virradó éjszaka az őrsön tartottak fogva a bolgár rendőrök egy romániai és egy bulgáriai tényfeltáró újságírót, akik uniós forrásokkal történt visszaélés után nyomoztak - közölte a Hotnews.ro hírportál.

Biró Attila romániai újságírót, a RiseProjekt.ro tényfeltáró lap munkatársát és a Bivol című bolgár lapnál dolgozó kollégáját, Dimitar Sztojanovot a Szófia közelében található Pernik városában állították elő a bolgár rendőrök. A Rise Projekt szerint az újságírók éppen megtalálták és fényképezni kezdték azt a gödröt, ahol a feltételezett csalás nyomait - két megsemmisített iratokkal teli zsákot - próbálták a tettesek eltüntetni, amikor előállították őket a rendőrök.

Az újságírók romániai kollégái egész éjszaka hiába próbáltak telefonon információkat szerezni az angolul nem beszélő bolgár rendőröktől. Közben a szófiai román nagykövetség munkatársai is felkeresték a helyszínt, hogy konzuli segítséget nyújtsanak a bajba jutott román állampolgárnak.

A román külügyminisztérium közleménye szerint péntek reggel szabadon bocsátották a két újságírót. Előállításukat a bolgár rendőrség azzal magyarázta, hogy "egy általuk megfigyelés alatt tartott" térségben fogták el, és további ellenőrzések céljából kísérték őket az őrsre.

A Rise Pojekt szerint a két előállított újságíró segített a bolgár rendőröknek a két - lezúzott, illetve félig megégett - dokumentumokkal teli zsákot elszállítani, azt követően, hogy egy órán keresztül megbilincselve tartották őket a mezőn.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!