Vádat emeltek az illegálisan készített szesszel két ember halálát okozó debreceni férfi ellen

Kék hírek, 2019.03.26

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség az ellen a debreceni férfi ellen, akinek illegálisan előállított, metil-alkoholt tartalmazó szeszesitalától 2017 végén ketten meghaltak, többen mérgezést szenvedtek Szerep községben - közölte a hajdú-bihari főügyész kedden az MTI-vel.

Pocsai Edit közleménye szerint a büntetett előéletű vádlottnak 2017-ben nem volt munkahelye, rendszeres jövedelme, ezért kibérelt egy Debrecen közeli tanyát, ahol illegálisan szeszesital-előállításba kezdett.

A férfi ismeretlenektől két-három heti rendszerességgel vásárolt ellenőrizetlen minőségű és összetételű, metil-alkoholt is tartalmazó szeszt 20 literes kiszerelésben. Eredeti üres szeszesitalos palackokat halmozott fel, aromákat, adalékanyagokat, színezékeket szerzett be és 150 literes hordóba vegyítette azokat az alkohollal.

A vádlott a kereskedelmi forgalomban kapható, az általa felhasznált üvegek tartalmához megtévesztésig hasonló színű, ízesítésű szeszesitalt állított elő, a palackokat hamis címkével, zárjeggyel látta el, és a kupak lezárására alkalmas eszközzel is rendelkezett - közölte az ügyészség, hozzátéve, hogy a férfi 2017. augusztus és december közepe között mintegy 500 liter hamis szeszt készített értékesítési céllal.

A férfi rendszeresen adott el a metil-alkoholt is tartalmazó, hamis szeszesitalból egy ismerősének, aki továbbértékesítette azt, így több üveg került Szerep községbe.

Az italból a sértettek, családtagjaik és ismerőseik is fogyasztottak, különböző mértékben 2017. december 18-án. A metil-alkohol mérgező hatása másnap jelentkezett. Ketten meghaltak, mert a szervezetükbe került metil-alkohol agyi oxigénhiányos állapotot idézett elő. Hárman súlyos mérgezést szenvedtek, életüket a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Négy - köztük két kiskorú - sértett esetében a mérgezés enyhe lefolyású volt.

A vádlottnak nem volt szeszesital előállításához szükséges végzettsége, szaktudása, emellett nagyfokú gondatlansága vezetett a mérgezéshez és okozta két ember halálát - állapította meg az ügyészség, ezért a vádiratban végrehajtandó fogházbüntetés kiszabását indítványozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!