TV műsor

Vádat emeltek egy illegális pénzváltó kirablói ellen

Kék hírek, 2020.11.27

Csoportosan elkövetett rablás miatt emelt vádat a Zala Megyei Főügyészség három férfi ellen, aki fegyverrel, magát rendőrnek kiadva rabolt ki Nagykanizsán egy illegális pénzváltással foglalkozó férfit - tájékoztatta a főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

Pirger Csaba közlése szerint a sértett ellen büntetőeljárás folyik jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt, mert társával Nagykanizsán hosszú évek óta közismerten illegális pénzváltással foglalkozik. Múlt év eleji lebukásakor mintegy 65 millió forint értékű valutát foglaltak le tőle.

Az őt kirabló három ember elleni vádirat szerint egy budapesti férfi a médiából szerzett tudomást az illegális pénzváltókról, a róluk szóló tudósítást és fényképeket a mobiltelefonjára is letöltötte. Baráti kapcsolatot ápolt egy baracskai és egy nagykanizsai férfival - az utóbbi ismerte a pénzváltót, hogy mindig nagy mennyiségű készpénzt tart magánál -, és megállapodtak abban, hogy akár erőszakkal is, de elveszik a pénzt.

A három férfi tavaly július elején előzetes terepszemlét tartott, megbeszélték a részleteket, a nagykanizsai vádlott pedig egy telefont is kapott, hogy a rablás alatt azt használja. Két héttel a terepszemle után egy lopott rendszámmal ellátott gépkocsival mentek a helyszínre.

Amikor a pénzváltó a Vasemberház udvarán lévő parkolóhoz érkezett, egy fekete nejlontáskában 10 millió forint, 4500 euró és 25 ezer horvát kuna volt nála. Két vádlott utánaeredt, a budapesti egy "maroklőfegyvernek látszó tárgyat" viselt a derekán, egy jelvényes igazolvány volt nála, a kezében pedig bilincset tartott, miközben azt kiabálta, hogy "rendőrség".

A sértettet erőszakkal leterítették, elejtette a nejlontáskát, de sikerült kiszabadulnia a fogásból és elfutott. Az elkövetők a mintegy 12,5 millió forint értékű zsákmányt még aznap Budapesten szétosztották, majd mindannyian jelentős költekezésbe kezdtek - részletezte a szóvivő.

Korábbi közlések szerint az ebben az ügyben sértettként szereplő 58 éves férfi, valamint 65 éves társa ellen a Zalaegerszegi Törvényszéken folyik büntetőeljárás, miután csaknem húsz éven keresztül illegálisan, üzletszerűen foglalkoztak valutaváltással Nagykanizsa belvárosában. Amikor 2019 januárjában tetten érték őket a rendőrök, kettőjüktől összesen csaknem 100 millió forintot és mintegy 30 millió forint értékű külföldi valutát foglaltak le, amit zsebeikben és autóikban tartottak.

Az ügyészségi vádindítvány alapján - tárgyalás mellőzésével - fejenként 600 ezer forint pénzbüntetést és a lefoglalt pénz elkobzását szabta volna ki büntetésül a bíróság, de a két férfi ehelyett tárgyalás megtartását kérte. A két héttel ezelőtt tartott előkészítő ülésen egyikük sem akart vallomást tenni, a fiatalabb vádlott nem is ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el, társa pedig csak részben vallotta magát bűnösnek.

A büntetőeljárás a jövő év tavaszán folytatódik. A két vádlott a védőik indítványa alapján azt próbálja bebizonyítani, hogy a lefoglalt pénzösszeg jelentős részben másoktól kapott kölcsönökből és saját megtakarításaikból állt, amit a biztonság kedvéért mindig maguknál tartottak, mert volt már rá példa, hogy egyiküket az otthonában ki akarták rabolni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!