Vádemelést javasol a rendőrség a tengeralattjárók megvásárlásához kötődő izraeli korrupciós ügyben

Kék hírek, 2018.11.08

Az izraeli rendőrség elégséges bizonyítékok birtokában, vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek a legmagasabb szinteken is érintett személyek ellen a tengeralattjárók közbeszerzéséhez fűződő korrupciós ügyet - jelentette csütörtökön a helyi közszolgálati rádió.

Hat ember ellen találtak elegendő bizonyítékot a nyomozást lezáró rendőrök, köztük Dávid Simrón, Benjámin Netanjahu miniszterelnök unokatestvére, ügyvédje és bizalmasa, valamint Eliezer Marom nyugalmazott tábornok, a haditengerészet volt parancsnoka ellen.

Vádemelési javaslattal adták át mások mellett Avriel Bar Joszef, a nemzetbiztonsági tanács volt elnökhelyettesének aktáját, Modi Zandberg volt tudományügyi miniszterét és Dávid Saranét, aki Netanjahu miniszterelnöki irodáját vezette. Dávid Molchó, a kormányfő másik rokona és ügyvédje ellen viszont nem találtak bűnügyi bizonyítékot.

A 3000-es akta néven is emlegetett korrupciós ügy vádlottjainak további sorsáról Aviháj Mandelblitt államügyésznek kell döntenie, aki az akták tartalmának ismeretében vádat emelhet, és megindíthatja a bírósági eljárást. Az ügy legfőbb gyanúsítottja, Miki Ganor tavaly júliusban vádalkut között a rendőrséggel, és mindent bevallott büntetésének mérséklése fejében a korrupciós ügyletről.

A helyi média szerint a gyanúsítottak kenőpénzek fejében Miki Ganort tették meg a német ThyssenKrupp hajóépítő vállalat izraeli képviselőjévé csekélyebb díjazásért dolgozó elődje helyett, majd busás jutalékokat zsebeltek be a milliárdos üzletekből.

A vádak szerint Ganor az újabb és újabb, nagy értékű haditengerészeti beszerzések érdekében Avriel Bar Joszeffel, a nemzetbiztonsági tanács volt elnökhelyettesével közösen katonai és politikai döntéshozókat vesztegetett meg, hogy a hadsereg tiltakozása ellenére újabb három tengeralattjárót, valamint a tengeri földgázmezők védelmében négy hadihajót vásároljanak meg az általuk képviselt cégtől.

Az izraeli miniszterelnök esetleges szerepére vall Móse Jaalon volt védelmi miniszter állítása, aki szerint a kormányfő maga is részt vett a földgázmezők védelmét szolgáló hadihajók beszerzésére kiírt katonai közbeszerzési pályázat lefújásában, amelynek célja a német ThyssenKrupp hajógyár ajánlatának elfogadtatása volt más konkurens cégek kizárásával. Ezt a vádat Netanjahu visszautasítja, és azt állítja, nem tudott róla, hogy rokona, Simrón érintett volt a katonai beszerzésekben.

Izraelben számos, Netanjahuval kapcsolatba hozható ügyben nyomoz évek óta a rendőrség. Az 1000-es akta a nagy értékben elfogadott ajándékokat, a 2000-es akta a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával kötött esetleges médiabefolyásolási üzleti alkut, a 3000-es akta a katonai beszerzéseket, a "tengeralattjáró-ügyet", a 4000-es számú akta pedig a Bezek telekommunikációs cég és a média ügyeiért felelős minisztérium közötti összefonódást, a céget vezető oligarcha jogosulatlan előnyhöz juttatását tartalmazza.

A 3000-es számmal jelölt ügyben a rendőrség nem vádolta meg az izraeli miniszterelnököt, és még tanúként sem hallgatták ki, noha ez az egyik fő követelése az immár több mint másfél éve minden szombat este megtartott korrupcióellenes tüntetéseknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!