Vezető lengyel politikusok részvétüket nyilvánították a csehországi bányaszerencsétlenség miatt

Kék hírek, 2018.12.21

Lengyel politikai vezetők, köztük Andrzej Duda államfő részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak a 13 - köztük 12 lengyel - bányász halálával végződő, a cseh-lengyel határhoz közeli csehországi Karvinában, az ottani CSM bányában történt csütörtöki szerencsétlenség után.

Péntek reggel a katasztrófa helyszínére érkezett Mateusz Morawiecki kormányfő, aki még éjjel részvétét nyilvánította, majd egy hajnali Twitter-bejegyzésben "minden lengyel és cseh óriási tragédiájának" nevezte a történteket. A súlyos szerencsétlenség miatt a lengyel elnök vasárnapra nemzeti gyásznapot rendelt el.

A helyszínen rendezett sajtókonferencián Morawiecki közölte: a 13 halálos áldozat közül 12 lengyel állampolgárságú, egy közülük 20 éve Csehországban élt, a 13. bányász cseh volt. Az öt lengyel sérült közül az egyik "nagyon súlyos állapotban van", nagyfokú égési sérüléseket szenvedett.

A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVPInfo) értesülései szerint a 880 méter mélyen történt sújtólégrobbanásnak összesen tíz sérültje van, öt közülük cseh. Valamennyi sérültet a felszínre hozták.

Korábbi információk szerint a szerencsétlenség helyszínén 23 vájár dolgozott. A mentőakciót 40 cseh mentő folytatta, még éjjel segítségükre indult 10 lengyel mentő is, speciális, robbanásveszélyes körülményekhez készült felszereléssel.

A CSM szénbánya képviselői a TVPInfo helyszíni tudósítójának péntek reggel elmondták: a bánya mélyén fennálló életveszélyes körülményekre való tekintettel a mentőakciót feltehetőleg több napra felfüggesztik.

A PAP lengyel hírügynökség úgy tudja: egyelőre csak négy halálos áldozat testét sikerült megtalálni, közülük egyet hoztak a felszínre. Morawiecki ennek kapcsán Karvinában elmondta: a többi, föld alatt rekedt vájárt illetően "a cseh fél szerint semmi esély arra, hogy közülük bárki életben maradhatott volna".

Aláhúzta: amint a körülmények ezt lehetővé teszik, a lengyel mentőcsapat kész azonnal folytatni a mentőakciót. A baleset "minden vonatkozását következetesen tisztázni kell" - tette hozzá Morawiecki.

Andrzej Duda elnök péntek reggel Twitter-bejegyzésben adott hangot részvétének, Isten oltalmába ajánlva a bányászok családjait.

Részvétét nyilvánította és imájáról biztosította a gyászolókat Marek Kuchcinski alsóházi és Stanislaw Karczewski felsőházi elnök, Beata Szydlo társadalompolitikáért felelős kormányfőhelyettes, volt miniszterelnök és több más politikus.

A CMS kőszénbánya 1968 óta üzemel, 2005 óta az OKD csoport tulajdona. Az OKD idén tavasszal cseh állami tulajdonba került, 2023-re a bánya bezárását tervezik.

Andrej Babis cseh miniszterelnök péntek délelőtt, röviddel Morawiecki távozása után érkezett Karvinába. A két miniszterelnök Morawiecki közlése szerint folyamatos telefonos kapcsolatban van egymással.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!