Visszavonta Washington a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének amerikai vízumát

Kék hírek, 2019.04.05

Az Egyesült Államok visszavonta Fatou Bensouda, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészének amerikai vízumát - erősítette meg a bírói hivatal szóvivője egy rövid nyilatkozatban pénteken.

Mint közölte, az ügyészi munka folytatódik, mivel Bensoudának továbbra is lehetősége arra, hogy hivatalos találkozókra beutazzon az Egyesült Államokba, vagy New Yorkban jelentést tehessen az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendes ülésein.

Információk szerint a beutazási vízum visszavonásával Egyesült Államok nyomást akar gyakorolni a büntetőbíróságra, ugyanis meg akarja akadályozni, hogy az vizsgálatot indítson az amerikai katonák által Afganisztánban elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények ügyében.

Bensouda nemrégiben bírósági jóváhagyást kért egy hivatalos vizsgálat lefolytatásához, mondván, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az afganisztáni misszió amerikai katonái és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazottai kínzást és más kegyetlen eszközöket alkalmaztak foglyokkal szemben 2003 és 2004 között.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter korábban azzal fenyegetett, hogy egy ilyen vizsgálat indítása esetén visszavonja a büntetőbíróság alkalmazottainak belépési vízumát.

A Nemzetközi Büntetőbíróság alapszabályát 122 ország írta alá, köztük valamennyi uniós tagállam, az Egyesült Államok azonban távol maradt ettől, és nem fogadja el a bírói testület legitimitását.

Az ICC-t 2002-ben hozták létre. Ez a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A törvényszék csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága a bíróság Római Alapokmányát ratifikáló több mint száz országra terjed ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!