TV műsor

Húszévi börtönbüntetésre ítélték a tavalyi wroclawi robbantásos merényletkísérlet elkövetőjét

Kék hírek, 2017.11.08

Húszévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte a wroclawi kerületi bíróság szerdán a tavalyi ottani robbantásos merényletkísérlet tettesét, akit az ügyészség terrorista jellegű bűncselekmény elkövetésével vádolt meg.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség és a vádlott ügyvédje egyelőre nem közölte, hogy benyújtanak-e fellebbezést.

A wroclawi műszaki egyetem vegyipari karának volt hallgatója, a jelenleg 23 éves Pawel R. 2016 májusában hagyott egy szögekkel és ammóniumnitráttal megtöltött főzőkuktát egy városi buszban. Az utasok észrevették a gyanús csomagot, amelyet a busz sofőrje időben eltávolított a zsúfolt járműről, de a pokolgép a járdán felrobbant, és egy embert könnyebben megsebesített.

Az ügyészség 25 éves börtönbüntetést javasolt, a vádirat szerint Pawel R. sok ember megölését tervezte, és erőszakos zsarolási kísérletet is elkövetett azzal, hogy mielőtt a pokolgépet a buszon hagyta, arról értesítette a hatóságokat, hogy négy bombát helyezett el Wroclaw különböző pontjain. Hatástalanításukért 120 kilogramm aranyat követelt.

Az ügyészség, majd a bíróság is terrorcselekménynek minősítette mindkét cselekményt.

A fiatalember a per során beismerte a pokolgép elhelyezését, viszont elutasította a tett minősítését. Ügyvédje szerint "nem akart sok embert megölni", szándéka csupán az volt, hogy "a fenyegetés valódi érzetét keltse". A védelem azzal is érvelt, hogy a tett elkövetésekor Pawel R. korlátozottan volt beszámítható szellemi állapotban, a bíróság szerint viszont tudatosan cselekedett, zsarolásával pénzt akart szerezni, hogy "elismerésre tegyen szert".
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!