Két bűnszervezet milliárdos költségvetési csalása ügyében indult nyomozás

Kék hírek, 2017.11.10

Színlelt foglalkoztatási és számlázási láncolatot biztosító bűnszervezetek irányítói és működtető ellen indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága. A legalább 2001 óta tartó, milliárdos költségvetési csalás ügyében fokozott ügyészi felügyelettel zajlik a nyomozás - tájékoztatta a fővárosi főügyész pénteken az MTI-t.

Ibolya Tibor közleményében azt írta: a pénzügyi nyomozók a napokban, szervezett akció keretében tizenöt embert vettek őrizetbe, köztük a két bűnszervezet irányítóit, több tagját, valamint a szolgáltatásaikat igénybe vevő egyik vagyonvédelmi cég két vezetőjét.

Az eddigi adatok szerint a bűnszervezetek szolgáltatásait főként őrzés- és vagyonvédelemmel foglalkozó gazdasági társaságok vették igénybe, amelyek a bűnszervezethez tartozó cégekkel különböző munkák teljesítésére színlelt szerződéseket kötöttek. A színlelt szerződéskötésekkel az volt a céljuk, hogy a vagyonőrök foglalkoztatása után keletkező közterheket ne a saját társaságaiknak kelljen megfizetniük, másrészt az alvállalkozóktól befogadott fiktív számlákkal csökkenteni tudták adófizetési kötelezettségeiket is.

A munkavállalókat valójában azok a gazdasági társaságok foglalkoztatták, amelyek igénybe vették a bűnszervezetek szolgáltatásait, ám papíron a bűnszervezetekhez tartozó cégekhez jelentették be őket. A dolgozók után a járulékokat sem a tényleges foglalkoztató cég, sem a papírok szerinti munkáltató cég nem fizette meg. A lebukás elkerülése érdekében ezeket a cégpiramis alján lévő alvállalkozó társaságokat rendszeres időközönként lecserélték.

A gyanúsítottak a munkáltatást terhelő közterhek meg nem fizetésével, valamint a fizetendő áfa jogosulatlan csökkentésével a jelenlegi adatok szerint több mint 2,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek - írta közleményében a főügyész.

A NAV pénzügyi nyomozói kedden országos akciót hajtottak végre a bűnszervezet felszámolása érdekében, amelynek eredményeként elfogták a bűnszervezet irányítóit és tagjait. A 115 helyszínen végzett házkutatás során a nyomozók a bűncselekmények elkövetését alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le, 26 gyanúsítottat hallgattak ki, és közülük 15-öt őrizetbe vettek. Nyolc gyanúsított előzetes letartóztatását - nem jogerősen - elrendelte a bíróság. Az ügyészség hét gyanúsított esetében lakhelyelhagyási tilalom elrendelését indítványozta, erről pénteken dönt a bíróság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!