TV műsor

Letöltendő börtönre ítéltek egy volt macedón titkosszolgálati vezetőt a lehallgatási ügyben

Kék hírek, 2017.11.08

A macedón lehallgatási botrány bizonyítékainak megsemmisítése miatt 18 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek szerdán Szkopjéban egy volt titkosszolgálati vezetőt, míg hat társa felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint Goran Grujevszki nem volt jelen az ítélethirdetéskor, jelenleg ugyanis Görögországban várja kiadatását. A férfi néhány hete hagyta el Macedóniát hamis dokumentumokkal, ám a szomszédos államban elfogták.

A macedón titkosszolgálat egykori vezető beosztású tisztjét azért ítélték el, mert olyan tárgyi és írott bizonyítékokat semmisített meg, amelyek segítségével felgöngyölíthető lett volna a több éves belpolitikai válsághoz vezető lehallgatási botrány.

A 2014-es választások után a Zoran Zaev jelenlegi kormányfő vezette, akkori ellenzéki balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszki akkori miniszterelnököt és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ezt követően Gruevszki államcsínnyel gyanúsította meg Zaevet, aki válaszlépésként közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) az utóbbi években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. Zoran Zaev még a tavalyi választási kampány idején bejelentette, megválasztása esetén kivizsgáltatja az ügyet. A Zaev-kabinet júniusban kezdte meg munkáját.

A szerdai az első ítélethirdetés a lehallgatási botránnyal összefüggésben, ám júniusban az üggyel megbízott ügyész 94 ember - köztük több, magas rangú politikus - ellen emelt vádat, és a sajtó arról is cikkezett, hogy akár maga Nikola Gruevszki is börtönbe kerülhet.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!