Nyilvánosságra lehet hozni a Netanjahu elleni nyomozás eredményeit

Kék hírek, 2018.02.12

Nyilvánosságra lehet hozni a Netanjahu elleni nyomozás eredményeit - jelentette az izraeli tízes tévécsatorna esti híradója hétfőn.

Az izraeli legfelsőbb bíróság ugyanis elutasította azt az ügyvédi beadványt, amely megpróbálta megtiltatni a rendőrségnek, hogy nyomozati összegzésének nyilvánosságra hozásával adja át Benjámin Netanjahu miniszterelnök korrupciós nyomozásának eredményeit az államügyésznek.

A bíróság elfogadta az ügyészség érvelését, hogy a nyomozást összefoglaló jelentésekről van szó, és hogy nincs oka a beavatkozásnak, vagyis az eltérésnek a szokásos ügymenettől, ugyanis a nyomozás végeztével a rendőrség általában összegzi, hogy talált-e elég bizonyítékot a vádak alátámasztására.

A kérdés azért különösen fontos ezekben a napokban Izraelben, mert a végéhez közeledik két Benjámin Netanjahuval kapcsolatos rendőrségi vizsgálat, és várhatóan már a napokban átadják a róluk elkészült összefoglalót Aviháj Mandelblit főügyésznek.

A helyi médiába kiszivárgott hírek szerint a nagy értékben elfogadott ajándékok aktában és a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával folytatott esetleges médiabefolyásolási üzleti alku aktájában is megalapozottnak találták a rendőrök a vádakat, és legalábbis az első ügyet várhatóan bírósági vádemelési javaslattal készülnek továbbítani az államügyésznek.

A legfelsőbb bírósághoz beadott indítvány a rendőrség javaslattételét szerette volna megakadályozni, de a bírák indokolatlannak találták a kérést, mivel nem találták jogosnak a beavatkozás igényét. Azt is leszögezték jogi szakvéleményükben, hogy voltaképpen nem javaslatokról, hanem a nyomozás összegzéséről, és lezárásáról van csak szó.

Az államügyész egy nappal korábban azt kérte, hogy a rendőrség addig ne hozza nyilvánosságra a Netanjahu-ügyekben kialakított álláspontját, amíg a legfelsőbb bíróság nem dönt a jobboldal egyik ismert ügyvédje által benyújtott petícióról, de a bírák rendkívül gyorsan határoztak, és így a döntésükig eltelő idő nem késleltetheti tovább a rendőrséget.

Izraelben az utóbbi hónapokban egyre több bírálat érte Aviháj Mandelblit államügyészt a kormányfő korrupciós ügyeinek különösen hosszasan elhúzódó elbírálása miatt. A rendőrség főkapitánya már egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy elkészültek a nyomozással, de az államügyész újabb és újabb részletek felderítésére szólította fel a nyomozókat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!