Koronavírus - A Covid-19 volt tavaly a második leggyakoribb halálozási ok Csehországban

Koronavírus, 2021.06.30

A koronavírus okozta Covid-19 betegség volt tavaly az elhalálozások második leggyakoribb oka Csehországban - állapította meg a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán.

A járványban tavaly 10 539-en haltak meg, az összes elhunyt több mint nyolc százaléka. További 6696, más kórban szenvedő betegnek pedig a Covid-19 meggyorsította a halálát - közölte Marek Rojícek, a CSÚ igazgatója szerdán Prágában sajtótájékoztatón.

A legtöbben, 19 171-en tavaly is valamiféle szívbetegségben hunytak el. Az elhalálozások harmadik leggyakoribb okának az agyi erek megbetegedése bizonyult. Ez tavaly 4196 cseh halálát okozta. A szív és az érrendszer megbetegedései együttesen az elhalálozások mintegy 30 százalékában jelölhetők meg legfőbb okként.

Csehországban tavaly több mint 129 000 ember halt meg, 15 százalékkal több, mint 2019-ben.

Összesen 17 235 haláleset hozható közvetlen vagy közvetett összefüggésbe a Covid-19 betegséggel - mondta Sárka Danková, az állami egészségügyi információk és statisztikák országos hivatalának (ÚZIS) szakmunkatársa. A koronavírusban elhunytak 83 százaléka kórházban, 11 százaléka nyugdíjasotthonokban, öt százaléka pedig otthon halt meg.

Ladislav Dusek, az ÚZIS igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a pontos halálozási okok megállapítására többféle eljárás létezik, s lehetnek eltérések. A cseh statisztikákat 12 szakorvos állította össze.

Az elhalálozások többségét tavaly az év utolsó három hónapjában jegyezték, a legtöbben, több mint 16 ezren, novemberben haltak meg. "Sajnos, az idei még tragikusabb év lesz, mert az első hónapokban a Covid-19 következtében is nagyon magas volt az elhalálozások száma" - mutatott rá Rojícek.

A cseh egészségügyi minisztérium kimutatása szerint a koronavírus-járvány tavaly márciusi kirobbanása óta több mint 30 300-an haltak meg a Covid-19 betegség különféle szövődményeiben. Ebből több mint 18 300 az idei évre esik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!