Koronavírus - A DK szabad kapacitás fenntartását kéri Magyarországnak az uniós vakcinabeszerzési rendszerben

Koronavírus, 2021.05.21

A Demokratikus Koalíció arra kéri az Európai Bizottságot, hogy tartson fent szabad kapacitást Magyarország számára az uniós vakcinabeszerzés során, hogy egy esetleges kormányváltás után az új kabinet visszaléphessen az EU-s oltóanyagbeszerzési rendszerbe.

Dobrev Klára, az ellenzéki párt EP-képviselője pénteki, online sajtótájékoztatóján közölte, hogy csütörtökön a kormány kiszállt az EU közös vakcinabeszerzési rendszeréből. Ez azt jelenti, hogy a jövőben Magyarország nem fog további Pfizer-oltóanyagot kapni - tette hozzá a DK miniszterelnök-jelöltje.

Tudatta, kérésével levélben kereste meg Ursula von der Leyen bizottsági elnököt.

A politikus bírálta a kormány lépését, mondván, világosan látszik, hogy Magyarországon a Pfizer-vakcina a legnépszerűbb. Ez az az oltóanyag, amiről egyelőre egyedüliként lehet biztosan tudni, hogy adott esetben akár gyerekeknek is adható, ráadásul a legtöbb vírusvariáns ellen védettséget nyújt - emelte ki Dobrev Klára. Megjegyezte, Európában azok tudnak szabadon utazni, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagot kaptak.

Az EP-képviselő úgy fogalmazott: nem érdekli, hogy a kormány miért döntött így, de abban biztos, hogy a magyarok nem maradhatnak Pfizer-vakcina nélkül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!