Koronavírus - A hatodik járványhullámban mintegy kétmillió munkavállaló kényszerült betegszabadságra Spanyolországban

Koronavírus, 2022.01.21

A koronavírus-járvány jelenleg is tartó hatodik hullámában eddig 1,98 millió munkavállaló kényszerült betegszabadságra Spanyolországban - mondta José Luis Escrivá szociális ügyekért felelős miniszter pénteken Oviedóban egy sajtótájékoztatón.

A tárcavezető közlése szerint a foglalkoztatottak mintegy 10 százaléka esett ki átmenetileg a munkából a fertőzés miatt vagy azért, mert kontaktszemélyként karanténba került.

A spanyol oktatási minisztérium beszámolt arról, hogy az országban dolgozó 755 ezer tanár 4,3 százaléka, mintegy 25 ezren estek ki a munkából, mióta a téli szünet után múlt hétfőn megkezdődött oktatás. A 8,2 millió diák 3,7 százaléka, mintegy 262 ezren hiányoznak.

A spanyol járványügyi szakértők szerint a november végén kezdődött hullám ezekben a napokban, hetekben tetőzhet.

Az egészségügyi minisztérium péntek este közzétett jelentése szerint az utóbbi 24 órában több mint 141 ezerrel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Százezer emberből 3418-an fertőződtek meg az elmúlt két hét átlagában, ez a mutató háromnapnyi csökkenés után jelzett ismét kisebb mértékű emelkedést.

Az elhunytak száma 142-vel emelkedett a csütörtökön közölt adatokhoz képest.

Kórházban több mint 18 ezer Covid-beteget kezelnek a kapacitások 15 százalékát felhasználva, intenzív terápiára 2200 páciensnek van szüksége, ez a rendelkezésre álló ágyszám 23 százalékát jelenti.

Az országban azonosított fertőzésekért régiónként eltérően 70-90 százalékban a koronavírus omikron variánsa felelős.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!