Koronavírus - A járvány megfékezésében közreműködők előtt tisztelegtek az idei spanyol nemzeti ünnepen

Koronavírus, 2020.10.12

A koronavírus-járvány megfékezésében közreműködők, mások mellett rendfenntartók, egészségügyi dolgozók munkája előtt tisztelegtek az idei spanyol nemzeti ünnep alkalmából rendezett állami rendezvényen hétfőn Madridban.

A vírushelyzet miatt a hagyományos, a belvárosban rendezett nagyszabású, több ezres katonai felvonulást helyett a királyi palota udvarán tartottak díszszemlét csökkentett létszámmal, maszkban, és az előírt legkevesebb másfél méteres távolság betartásával.

A spanyol fővárosban péntek óta van érvényben szükségállapot, amely nem korlátozza a szabad mozgást Madridon belül, de a városba be-, és kilépéshez írásban kell igazolni az olyan elengedhetetlen indokokat, mint például a munkavégzés, orvosi ellátás, oktatás.

A szükségállapot ellen százak tiltakoztak autós felvonulással Madridban a VOX, bevándorlásellenes, ultranacionalista ellenzéki párt kezdeményezésére, amely "totalitáriusnak és abszurdnak" minősítette a központi kormány járványügyi intézkedéseit.

A nemzeti ünnep miatti hosszú hétvégén sok madridi kényszerült lemondani utazási terveiről. A városban maradók megtöltötték a parkokat, rengetegen sétáltak a belvárosban, a népszerűbb ruhaboltoknál sorok várakoztak, a bárok, éttermek teraszai is megteltek. A járványvédelmi intézkedésekkel a kereskedelmi és vendéglátóegységek befogadóképességét is limitálták, az eredeti létszámhoz képest 50 százalékkal.

A hatóságoknak az illegális bulik napi problémát jelentenek, a rendőrség tájékoztatása szerint vasárnap egy engedély nélkül rendezett, 90 fős szabadtéri koncerten kellett intézkedniük.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Spanyolországban az elmúlt 24 órában 2825 koronavírus-fertőzést igazoltak a szűrővizsgálatok. A járvány kezdete óta azonosított esetek száma meghaladta a 888 ezret. Péntek óta mintegy 28 ezerrel nőtt a regisztrált esetszám.

A fertőzöttségi arány a 47 milliós országban százezer lakosonként 263 eset, míg Madridban ez a szám 501.

Egy hét alatt 447-en haltak bele a fertőzésbe, a halálos áldozatok száma meghaladta a 33 ezret.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!