Koronavírus - A járvány miatti kapcsolattartási nehézségekkel és a Minority SafePack-kezdeményezéssel foglalkozott a KMKF

Koronavírus, 2021.04.13

A járványhelyzettel kialakult kapcsolattartási nehézségekkel, a Minority SafePack (MSPI)európai polgári kezdeményezéssel és a nemzeti önazonosság védelméről szóló felhívással foglalkozott kedden az Országgyűlésben a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának (KMKF) szakpolitikai munkacsoportja Vitányi István és Kocsis-Cake Olivio társelnök vezetésével.

Az Országgyűlés sajtóirodája az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, a határforgalommal kapcsolatos szabályozást és az elmúlt év tapasztalatait mutatta be.

Lakatos Tibor arról beszélt, hogy számos kedvezményt vezettek be az ingázóknak, az agráriumban dolgozóknak és a szabályok kialakításánál fontos szempont volt a határ mentén élő magyarság kapcsolattartása. Szólt a 30 kilométeres szabály bevezetésének tapasztalatairól. Kiemelte, hogy a magyar fél folyamatosan kereste a kapcsolatot a szomszédos országok rendészeti szerveivel, amelyet sikeresnek értékelt - írták.

Megjegyezte, amikor a szomszédos országok kormányzati lépései miatt megváltoztak a körülmények, megnehezült a végrehajtás feladata is és problémák keletkeztek. Beszámolója végén leszögezte, végig fókuszban tartották az országhatár mentén élők szempontjait. "Mindig elkülönült a magyar és a nem magyar állampolgárok beutazásának szabályozása, így a kettős állampolgárok is külön kérelem vagy regisztráció nélkül egészségügyi szűrés után léphetnek be" - áll az összegzésben. Lakatos Tibor ugyanakkor jelezte, hogy a járványterjedés megállításának egyik legfontosabb módja a határforgalom korlátozása és betartatása.

A közlemény szerint Vitányi István társelnök bemutatta a választókörzetét érintő kedvező határ menti tapasztalatokat. A munkacsoport tagjai is köszönetüket fejezték ki a rendészeti szervek által végzett munkáért, továbbá javaslatokat fogalmaztak meg a határátkelő pontokkal kapcsolatban és felvetették az oltási igazolvánnyal való utazás kérdéseit.

A kommuniké szerint Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, a FUEN elnöke tartott tájékoztatást a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos fejleményekről. Az Európai Bizottság (EB) január 15-én közölte, nem indítja be a jogalkotást az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés kilenc pontja kapcsán, amelyre válaszul a döntésének semmissé nyilvánítását kérte márciusban az Európai Unió Törvényszékétől a Minority SafePack kezdeményező bizottsága - idézték fel.

Vincze Loránt beszámolt arról a "széles körű támogatási hullámról" is, amely az EB döntése után indult, és továbbra is folyamatos a támogató határozatok érkezése Nyugat-Európából, illetve a külhoni magyar közösségektől.

A közlemény beszámolója szerint Vincze Loránt köszönetet mondott az Országgyűlésnek az ügy támogatásáért. Pánczél Károly, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke reagálásában szólt a készülő MSPI melletti kiállásról szóló országgyűlési határozatról, amelynek elfogadására április végén kerülhet sor.

A munkacsoport külhoni és magyarországi tagjai egyöntetűen kiálltak a kezdeményezés fenntartása mellett, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai polgári kezdeményezése kapcsán e kezdeményezések egymást támogató jellegét emelték ki. Kocsis-Cake Olivio reményét fejezte ki, hogy felépíthető egy politikai koalíció az MSPI mögé - írták.

A kommüniké beszámolt arról is, hogy Pánczél Károly, a KMKF állandó bizottsága elnökeként tájékoztatást adott a 2020-ban a KMKF által elfogadott nemzeti önazonosság védelméről szóló felhívásról.

A KMKF felhívása azt a célt tűzi ki, hogy a nemzeti identitáshoz való jogot az emberi jogok sorába emelje, és ehhez partnerként nyerje meg a Magyarországgal szomszédos országok többségi nemzeteit, valamint európai és nemzetközi szervezeteket - fűzték hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!