Koronavírus - A kínai elnök szerint 6 százalék körüli GDP növekedést tűzhettek volna ki idei célként, ha nincs járvány

Koronavírus, 2020.05.24

Kína 6 százalék körüli gazdasági növekedést tűzhetett volna ki az idén célként, ha nem üti fel a fejét az országban az új koronavírus-járvány - vélekedett Hszi Csin-ping kínai elnök a kínai sajtó beszámolója szerint.

A kínai elnök pénteken, egy, a kínai parlamenti ülésszak keretében megtartott megbeszélésen említette a 6 százalékos célt, de aláhúzta: egy merev cél kijelölésével a hangsúly arra helyeződött volna, hogy annak elérése érdekében jelentős élénkítő intézkedéseket alkalmazzanak, ám ez nem lett volna összhangban az ország gazdasági és társadalmi fejlődésével.

A kínai vezetés hagyományosan az éves parlamenti ülésszakon határozza meg a GDP-re vonatkozó, adott évi célszámokat, ám az idei évben a járvány következtében ez elmaradt. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök pénteken éves jelentésében a döntést a világjárvány nyomán a gazdaságban és kereskedelemben kialakult bizonytalansággal indokolta, hangsúlyozva: a pandémia még nem ért véget, Kína számára pedig hatalmas feladat a fejlődés előmozdítása, miután Peking az emberek életének védelmét jelölte ki elsődleges feladatként a vírus felbukkanását követően.

A kormányzat különféle fiskális intézkedésekkel igyekszik megsegíteni a járvány nyomán bajba került kínai gazdaságot, miközben láthatóan továbbra is igyekszik elkerülni a túlzott hitelkibocsátást. A járvány nyomán az első negyedévben a kínai GDP 6,8 százalékkal esett vissza, először zsugorodva az óta, hogy 1992-ben elkezdték közzétenni a hivatalos negyedéves GDP adatokat. A múlt év utolsó negyedévét tekintve még 6,0 százalékos növekedésről számoltak be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!