Koronavírus - A koronavírussal szembeni közösségi immunitás elérésének lehetőségéről tartottak szakértői vitát Izraelben

Koronavírus, 2021.03.08

A koronavírussal szembeni közösségi immunitás elérésének lehetőségéről tartottak szakértői vitát Izraelben a lakosság több, mint a felének legalább egyszeri átoltottsága után - jelentette a helyi média hétfőn. Az átoltottság arányát tekintve Izarel világelsőnek számít.

Izraelben jelenleg az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a lakosság 55 százaléka oltással, vagy a fertőzöttség nyomán termelődött ellenanyag révén védett a koronavírussal szemben.

"Amikor az egész gazdaság korlátozások nélkül nyitva van, a vírus természetes fertőzési reprodukciós rátája eléri a 3-at, ami azt jelenti, hogy minden fertőzés további három újabb esethez vezet. A brit változattal együtt ez a reprodukciós ráta elérheti a 4-et is"- nyilatkozta Janív Erlich professzor, a Herzliai Interdiszciplináris Központ (IDC) professzora a 12-es kereskedelmi TV-nek.

Szerinte ilyen magas reprodukciós ráta mellett a közösségi immunitáshoz legalább 80 százalékos védettséget kell elérni, de ez a gyerekek beoltása nélkül Izraelben nem lehetséges. Ugyanakkor már vannak teljesen védett lakossági csoportok, például az idős otthonok, és már ez a részleges országos védettség is megakadályozhatja a járvány újabb kitörését, hullámát noha folyamatosan lehetnek megbetegedések.

Hagit Szerbegil Maman, az asdódi kórház igazgatóhelyettese szerint viszont csak 90 százalékos átoltottságnál ér véget teljes egészében a koronavírus fenyegetése, noha már a jelenlegi oltottságnál is csökkent a fertőzöttek számának jelentősége, mert sokkal csekélyebb részük szorul kórházi kezelésre.

Nachman As professzor, a koronavírus járvány ügyeivel foglalkozó kormánybiztos azt mondta a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek, hogy csakis legalább még kétmillió ember beoltása után lehet elérni a közösségi immunitást Izraelben.

A nyitás lépései nyomán szerinte emelkedni fog a súlyos esetek jelenleg 700 körül járó száma, és amennyiben a kórházak már nem lesznek képesek ellátni őket, akkor ismét le kell majd állítani a gazdaság bizonyos részeit.

Továbbra is be kell tartani minden óvatossági rendszabályt, és szerinte a magas oltási szint ellenére kitörhet a járvány negyedik hulláma is, sőt a koronabíztos nem tartja kizártnak a negyedik országos zárlat lehetőségét sem Izraelben.

Zeév Rothstein professzor, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója szerint viszont Izrael már elérte a közösségi immunitást, már 50 százalékos átoltottság esetén jelentősen csökken a vírus fertőzési képessége.

A professzor szerint teljes egészében helyre kell állítani a gazdaságot legalábbis a lakosság már beoltott része számára, s a fertőzési ráta ezen a ponton már csak csak a még nem immunizált csoportokra leselkedő veszélyt jelzi.

Az egészségügyi minisztérium továbbra is korlátozásokat javasol, ami Rothstein professzor szerint egyenesen az oltottak kollektív büntetését jelenti, felháborodáshoz és a közbizalom elvesztéséhez vezet.

A Hadassza kórház igazgatója szerint a kormánynak már most el kellene kezdenie a 12 évnél idősebb gyerekek oltását is, nem kellene ezzel megvárni a Pfizer gyógyszergyártó vállalat gyerekekre vonatkozó tesztjeit.

Izraelben vasárnap, két héttel a március 23-ra kiírt parlamenti választások előtt az éjszakai szórakozóhelyek és bárok kivételével megnyitották a vendéglátóipart, és a teljes oktatási rendszer is visszatérhetett a távoktatástól az osztálytermekbe. Azonban továbbra is érvényesek a járványügyi előírások, mindenekelőtt a maszk viselése, a két méteres távolságtartás, valamint a gyülekezési korlátozások.

A katonai rádió hétfői híradása szerint jelenleg a lakosság ötödét kitevő arab kisebbség körében csökken a fertőzés mértéke, a szintén körülbelül húsz százalékot jelentő ultraortodoxoknál viszont ismét jelentősen növekedni kezdett, - valószínűleg a purimi tömeges rendezvények miatt, - miközben országosan stagnál a járvány terjedése.

Vasárnap 30 908 embert oltottak be először és 72 223-at másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 4 960 396-an (az ország lakosságának 53,34 százaléka) kapták meg az első és 3 789 118-an a második dózis vakcinát is.

Az elvégzett 65 036 tesztből 2331 vírushordozót azonosítottak, ami 3,7 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 803 260-an fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. Jelenleg 37 698 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1112 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 708-an súlyos állapotban vannak, és 223 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2vírus okozta betegségben tavaly február óta 5899-en haltak meg Izraelben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!