Koronavírus - A kulcsfontosságú dolgozók szükségszállásáról rendelkezik a negyedik romániai katonai rendelet

Koronavírus, 2020.03.29

Az egészségügyi személyzet, az áruszállítók és az energetikai rendszerben dolgozók szükségszállásáról rendelkezik a koronavírus-járvány miatt megszövegezett negyedik romániai katonai rendelet, melynek részleteit vasárnap este ismertette Marcel Vela belügyminiszter.

A miniszter elmondta: az elkülönítés lehetőségének a megteremtésével segíteni szeretnének azokon, akik segítik az országot a járvány leküzdésében. Lehetővé akarják tenni számukra, hogy ne veszélyeztessék családjukat.

A nemzetközi áruszállításban dolgozók számára a munkáltatójuk vagy a hatóságok biztosítanak 14 napos szükségszállást a hazatérés után. A rendelet annak a lehetőségét is biztosítja, hogy a szállítók otthoni elkülönítésben maradjanak. A rendelet a légi és a vízi szállításban dolgozó személyzetre is érvényes.

A helyi hatóságoknak és a kórházak működtetőinek szállodákban kell biztosítaniuk szállást az egészségügyi személyzet számára, hogy elkerüljék családjuk megfertőzését.

A katonai rendelet megelőző elkülönülést ír elő azok számára is, akik kulcsfontosságú szerepet töltenek be a földgáz kitermelésében és a villamosenergia előállításában, továbbításában és szolgáltatásában, a szolgáltató rendszerek fenntartásában. Marcel Vela miniszter ezt azért tartotta fontosnak, mert az energetikai rendszer fennakadások nélküli működtetése elengedhetetlen a járvány elleni harcban.

A katonai rendelet megtiltotta az energia és üzemanyagárak emelését, valamint a víz- és szemétdíj növelését a sürgősségi helyzet idejére. Előírja a tömbházak lépcsőházainak és liftjeinek rendszeres fertőtlenítését, valamint azt, hogy a tömbházak bejáratainál fertőtlenítő szereket kell elhelyezni.

A katonai rendelet rögzítette, hogy a 65 év fölötti lakosság nemcsak a korábbi rendeletben megszabott délelőtti idősávban, hanem korlátozások nélkül elhagyhatja a lakását, ha orvosi kezelésre kell eljutnia. Az idősek este 20 és 21 óra között írásos nyilatkozat nélkül is kimehetnek a lakásból a háziállatokat ellátni, vagy megsétáltatni.

Új részlet a rendeletben, hogy a házi elkülönítés és a karantén szabályait megszegő személyeknek amellett, hogy a tettenéréstől további 14 napos karanténba kell vonulniuk, fizetniük is kell a vesztegzár költségeit. A médiát azzal próbálja segíteni a rendelet, hogy a járvánnyal kapcsolatos közszolgálati közlemények sugárzását a korlátozott reklámidőn felül is lehetővé teszi.

A sajtótájékoztatón Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára jelentette be, hogy a rendelet értelmében az állami egészségügyi ellátásban dolgozókat szükség esetén más egységekbe vezényelhetik. Az orvosok, nővérek, ápolók nem utasíthatják el az időszakos áthelyezést.

Az államtitkár ismertette a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat is. Elmondta: vasárnap estére 1815-re emelkedett a romániai megbetegedések száma, 206 fertőzött meggyógyult, 43 meghalt, 52 beteget kezelnek intenzív osztályon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!