Koronavírus - A legmagasabb napi növekedést regisztrálták Ukrajnában a fertőzöttek és a halottak számában egyaránt

Koronavírus, 2020.04.10

Ukrajnában péntekre, egy nap alatt 12 új esettel, 69-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 311-gyel 2203-ra, ami mind a fertőzöttek, mind a halálos áldozatok számának tekintetében az eddigi legmagasabb napi növekedés - közölte az egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 61-en gyógyultak fel. Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos mindazonáltal pénteken az 1+1 tévécsatorna műsorában úgy vélekedett, hogy Ukrajna elkerülheti a fertőzés terjedésének kicsúcsosodását, amit korábban április 14-15-re jósoltak matematikai modellezéssel, amennyiben a lakosok betartják a korlátozó intézkedéseket.

Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-bejegyzésében elismerte, még nem tudja, mikor oldhatók fel a korlátozások Ukrajnában, csak remélni meri, hogy májusban enyhíthetők, és talán nyárra visszatérhet az ország, a gazdasági élet a normális kerékvágásba.

"Nehéz megjósolni a járvány lefolyását, amelynek természetét oly keveset vizsgálták, de a kormányban reméljük és mindent megteszünk annak érdekében, hogy április végén lehetségessé váljon a gazdaság újraindításának első lépése, azaz a karantén enyhítése több szakaszban, először a fiatalok, majd május második felében az idősebbek számára" - fogalmazott.

Dmitro Kuleba külügyminiszter pénteki online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jelen állás szerint több mint 8800 ukrán kéri hazavitelét külföldről. További mintegy 6230 ukrán állampolgár viszont kész arra, hogy külföldön várja meg az ukrajnai karantén feloldását.

Az ukrán határőrszolgálat pénteken arról számolt be, hogy az előző napon 25 olyan személyt tartóztattak fel - 19-et a lengyel-ukrán, hatot az orosz, illetve a fehérorosz határon -, akik külföldről való belépésük után nem tartották be a 14 napos önelszigetelést, és újból ki akartak utazni az országból. A hatóság közlése szerint ez szomorú rekord, korábban legfeljebb napi hét ilyen szabálysértést regisztráltak. Ráadásul 17-en közülük egy teljes napot sem töltöttek el Ukrajnában, máris újra ki akartak utazni külföldre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!