TV műsor

Koronavírus - A német kormány is hajlandó tárgyalni az oltóanyagok iparjogvédelmének ideiglenes felfüggesztéséről

Koronavírus, 2021.05.06

A német kormány is nyitott az eszmecserére az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen védő vakcinák iparjogvédelmének ideiglenes felfüggesztéséről, ha ez valóban elősegíti a világjárvány mielőbbi megállítását - mondta a német külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

Heiko Maas egy más ügyben - Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről - tartott tájékoztatón kérdésre elmondta, hogy a szövetségi kormány elsősorban az oltóanyag-gyártási kapacitás bővítésének támogatására törekedik, és a COVAX nevű nemzetközi programban a második legnagyobb támogatási összeggel, több mint kétmilliárd eurós hozzájárulással segíti a kevésbé fejlett országok vakcinaellátását.

Ugyanakkor nem zárkózik el annak megvitatásától sem, hogy milyen eredményeket lehetne elérni az oltóanyagok iparjogvédelmének ideiglenes felfüggesztésével. Ha a vakcinák szabadalmi oltalmának átmeneti felfüggesztésével "hozzá lehet járulni ahhoz, hogy több ember gyorsabban oltáshoz jusson, akkor ez egy olyan kérdés, amelyet meg kell vizsgálni" - mondta a német diplomácia vezetője.

Az ágazat leghíresebb németországi szereplője, a Covid-19 elleni egyik első vakcinát az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriásvállalattal kifejlesztő BioNTech biotechnológiai kutatóvállalat vezérigazgatója, Ugur Sahin a napokban egy sajtóbeszélgetésen ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az oltalom felfüggesztése nem megoldás, mert nem kellően gyors, ezért nem járulna hozzá a világjárvány megállításához.

Kifejtette, hogy legkorábban 2022 végére készülhetne fel egy külső, az oltóanyag előállításának technológiáját nem ismerő cég a gyártás beindítására, ami elfogadhatatlanul hoszzú idő.

A BioNTech és a Pfizer nem is ezt a megoldást választotta, hanem inkább kiépített egy partneri hálózatot, amelynek révén ütemesebb a termelés, mintha csak a saját kapacitásaikra támaszkodnának. Ebben a hálózatban számos saját termékkel rendelkező nagy nemzetközi egészségipari cég is tevékenykedik. Ezek a BioNTech/Pfizer-féle készítmény ampullákba töltését végzik vagy alapanyagokat szállítanak - mondta Ugur Sahin. Egyik példaként a német Merck csoportot említette, amely a BioNTech-kel együttműködve különleges zsírnemű anyagot, úgynevezett lipidet állít elő a vakcinához.

Ugyanakkor Ugur Sahin lehetségesnek nevezte, hogy később szabadalmi használati engedélyt - licensz - adnak általuk kiválasztott gyártóknak. A készítmény minőségének biztosításához ebben az esetben is szoros együttműködésre lenne szükség - mondta a szakember.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!