Koronavírus - A román állandó választási hatóság az önkormányzati választások halasztását javasolta

Koronavírus, 2020.03.27

A román állandó választási hatóság a június végére tervezett romániai önkormányzati választások halasztását javasolta pénteken egy dokumentumban, amelyet eljuttatott az állam- és a kormányfőnek, illetve a parlament vezetőségének.

A hatóság vezetője egy törvénytervezetet is eljuttatott, amelyben azt javasolta, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli időszak idejére hosszabbítsák meg a helyi választottak mandátumát, illetve az önkormányzati választásokat tartsák meg legkésőbb hat hónappal a rendkívüli állapot feloldása után. Ludovic Orban miniszterelnök pénteken közölte, konzultálni fog a pártokkal ebben a kérdésben, hogy "törvényes megoldást" találjanak.

Constantin Mituletu-Buica, a hatóság elnöke emlékeztetett, hogy már több, koronavírus sújtotta országban elhalasztották a választásokat, illetve ahol mégsem döntöttek emellett, ott rendkívüli intézkedéseket foganatosítottak, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A hatóság elnöke szerint a romániai helyzetre való tekintettel "szinte lehetetlen" megtartani időben az önkormányzati választást, amelyet a kormány június 28-ára akart kiírni. Március 16-án rendelte el a román államfő 30 napra a rendkívüli állapotot, szerdától pedig szigorú kijárási tilalmat vezettek be, így csak azok hagyhatják el napközben otthonaikat, akik hivatalos dokumentummal igazolni tudják kimozdulásuk okát.

Korábban több ellenzéki parlamenti párt is az önkormányzati választások halasztása mellett érvelt. Ezt javasolta Calin Popescu Tariceanu, aki a liberális ALDE-t vezeti, Victor Ponta, a Pro Románia elnöke, akárcsak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A választások halasztásától a Szociáldemokrata Párt (PSD) sem zárkózott el. Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök korábban kijelentette, hogy a franciaországi önkormányzati választások "erőltetése fiaskó volt", ezért számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy Romániában elhalasztják az önkormányzati választásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!