Koronavírus - A spanyol járványügyi vezető a fertőzések további csökkenésére számít

Koronavírus, 2021.02.11

Várhatóan a következő négy-öt napban is tovább csökken a koronavírus-fertőzések száma - mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján Maridban.

A járványügyi vezető tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában hétezer új esetet diagnosztizáltak, a regisztrált napi esetszám 18 ezerrel emelkedett. Százezer emberből átlagosan 540-en fertőzöttek jelenleg, ez a szám egy hete 783 volt. A járvány kezdete óta több mint hárommillió embernél azonosították a fertőzést.

A halálos áldozatok száma csütörtökre meghaladta a 64 ezret, 1689-en az utóbbi egy hét folyamán hunytak el. A halálozási ráta 2,1 százalék.

Fernando Simón beszámolt arról, hogy az egészségügyi intézmények mutatói is javulnak, országos átlagban a kórházakban 18,3 százalék a Covid-betegek aránya, az intenzív osztályokon 40,5 százalék.

Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint az eddig beérkezett 2,9 millió, háromféle koronavírus elleni vakcinából 2,3 millióan kapták meg az első, 943 ezer pedig mindkét dózist.

A járványhelyzet továbbra is eltérő az ország különböző tartományaiban, többségük óvatosságból fenntartja az érvényes korlátozásokat.

Kasztília-La Mancha azonban úgy döntött, hogy a javuló eredmények miatt péntektől enyhít a korlátozásokon és engedélyezi a vendéglátóhelyek belső tereinek megnyitását a befogadóképesség 30 százalékáig. A teraszokon 50 százalékos létszámot hagytak jóvá. Az éttermek és kávézók este kilenc óráig lehetnek nyitva, mivel az éjszakai kijárási tilalom kezdete továbbra is este 10 óra.

Ezen kívül engedélyezik a szabad mozgást a tartományon belül, eddig a lakhely szerinti települést indokolt esetekben lehetett csak elhagyni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!