Koronavírus - A spanyol kormány rendeletben szabályozza a távmunkát

Koronavírus, 2020.09.22

Törvényerejű rendeletet fogadott el a távmunka szabályozására keddi ülésén a spanyol kormány.

María Jesús Montero kormányszóvivő ismertetése szerint a munkavállalónak és a munkáltatónak önkéntes alapon, írásban kell megállapodnia a távmunkáról, amennyiben az három hónapon át meghaladja a heti munkaidő 30 százalékát, a heti két napot.

A munkáltatói és dolgozói érdekképviseletek által előzetesen jóváhagyott jogszabály biztosítja, hogy a távmunka ne jelentsen hátrányt a munkavállalónak sem fizetésben, sem munkahelye stabilitásában, sem munkaidőben, sem képzésben és szakmai előmenetelben - tette hozzá.

A kormányszóvivő részletezte, hogy a távmunka feltételeinek biztosítása és a felmerülő költségek megfizetése a munkáltatót terhelik, utóbbiról azonban a feleknek kollektív tárgyalások során kell megállapodniuk. A távmunka szabályait a cégek kötelesek kollektív szerződésbe foglalni.

A kormány egyéves átmeneti időt biztosít a szabályozás alkalmazására, amely kihirdetése után húsz nappal lép életbe. A rendelet nem vonatkozik a közalkalmazottakra, számukra külön szabályozás készül.

A katalán kormány kedden bejelentette: a jelenlegi két hétről tíz napra csökkenti a koronavírus miatti karanténkötelezettséget. Az intézkedés a jövő héten lép életbe.

A vesztegzár országos csökkentésének lehetőségét tanulmányozza a spanyol egészségügyi tárca is. Várhatóan a fertőzöttekkel szoros kapcsolatba került személyek esetében lerövidülhet ez az idő, amelyre eddig csak negatív PCR-teszt esetén volt lehetőség. A jelenlegi szabályok szerint igazolt fertőzöttek akkor hagyhatják el a karantént a tizedik napon, ha legalább három napja tünetmentesek.

Salvador Illa egészségügyi miniszter egy rádióinterjúban elmondta: aggasztónak tartja a fertőzöttek országos számának harmadát produkáló madridi tartomány helyzetét, de optimista azzal kapcsolatban, hogy az egy napja bevezetett korlátozásokkal sikerül megállítani a terjedést.

Arra kérte a 6,6 millió lakosú tartományban élőket, hogy a következő időszakban tanúsítsanak önmérsékletet, és a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék utazásaikat, programjaikat, találkozóikat.

Az autonóm régió kormánya egyelőre hét településen és a főváros hat kerületében korlátozta az emberek szabad mozgását, de már vizsgálja, hogy a megszorításokat kiterjessze-e további területekre.

A spanyol egészségügyi minisztérium keddi adatai szerint 24 óra alatt 953 új esetet regisztráltak Madridban az országban igazolt 3125-ből. Az elmúlt nyolc hónapban több mint 682 ezer embernél azonosították a koronavírus-fertőzést.

A dél-európai országban eddig 30 904 halálos áldozatot követelt a fertőzés, az elmúlt egy hétben 468-an hunytak el. Kórházban 10 629-en vannak Covid-19 megbetegedéssel, közülük 1348-an intenzív terápiára szorulnak.

Az egészségügyi intézmények kapacitásait tekintve a kórházi ágyak 9,6 százalékát foglalják el koronavírusos páciensek, az intenzív osztályokon 16,8 százalékos az arány. Madridban a kórházak leterheltsége 25 százalékos, az intenzív ellátásé pedig 36 százalékos.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint az országban több mint 703 ezer koronavírustesztet végeztek el szeptember 12-e és 18-a között az állami és a magánellátásban, ezek 12,8 százaléka mutatott pozitív eredményt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!