Koronavírus - A Svéd Királyi Akadémia a maszkviselés újragondolását javasolja

Koronavírus, 2020.11.20

(MTI/Reuters) - A maszkviselésre vonatkozó ajánlások újragondolását javasolja a Nobel-díjakat odaítélő svéd Királyi Tudományos Akadémia, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését a járvány második hullámában - jelentette be csütörtökön a tudományos testület.

A svédországi védekezés elsősorban az önkéntes társas távolságtartásra összpontosított, és a Közegészségügyi Hivatal kétségét fejezte ki a maszkviselés hatékonysága kapcsán, míg Európában a legtöbb helyen kötelező a maszk viselése nyilvános helyen.

A Királyi Tudományos Akadémia csütörtöki jelentése szerint azonban az arcmaszkok szerepet játszhatnak a fertőzés csökkentésében, elősorban zárt térben.

"Remélem, hogy a mostani vita tanulságát komolyan veszik, függetlenül attól, amit a közegészségügyi hatóság mond" - jelentette ki Staffan Normark, az akadémia Covid-19-cel foglalkozó szakértő csoportjának vezetője.

Kevés svéd hord nyilvánosan maszkot, sőt általánosságban a politikusok sem viselik nyilvános megjelenéskor.

A Közegészségügyi Intézet álláspontja szerint a maszk hamis biztonságérzetet ad a viselőjének, ami alááshatja a társas távolságtartást.

A rekordszámú új fertőzött diagnosztizálása után Svédország a hét elején a világjárvány kezdete óta a legszigorúbb intézkedéseket vezette be, egyebek mellett nyolc főre korlátozva nyilvános rendezvényeket.

A maszkok forgalma is növekvőben van, az Apotea gyógyszertár novemberben 360 százalékkal növelte az eladásait októberhez képest.

A SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség miatt több mint 6300 svéd halt meg, a lakosságra számított arányszám jóval magasabb, mint a többi skandináv országban, bár valamivel alacsonyabb, mint a nagyobb európai országokban, például Spanyolországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!