Koronavírus - A szabályok betartására figyelmeztet a lengyel kormány

Koronavírus, 2020.10.28

A járványügyi intézkedések és szabályok betartását szorgalmazta a koronavírus-fertőzések és a halálesetet növekvő száma miatt a lengyel egészségügyi miniszter helyettese szerdán.

Waldemar Kraska a közszolgálati televízióban nyugtalanítónak nevezte, hogy egyre többen halnak meg a Covid-19 miatt, valamint azt is, hogy egyre több fertőzött szorul kórházi kezelésre.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban a szerdai adatok szerint egy nap alatt 18 820-szal nőtt a kimutatott fertőzések száma, 236 megfertőzött ember elhunyt, közülük 29-en kifejezetten a Covid-19 szövődményeiben haltak meg. Az összes említett mutató a legmagasabb a járvány kitörése óta.

Jelenleg 13 931 fertőzött szorul kórházi kezelésre, közülük 1150-et lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Kraska hangsúlyozta: a járvány további alakulása mindenki magatartásán múlik.

"Ha nem állunk hozzá komolyan, nem állítjuk le" - mondta.

Ebben az összefüggésben felszólított az abortuszszabályozást érintő múlt heti alkotmánybírósági döntés miatt országszerte kitört tüntetések beszüntetésére.

A tiltakozásokat a szombattól érvényes gyülekezési tilalom ellenére szervezik. Kraska szerint a többezres tüntetések "biológiai bombát" jelentenek, amely néhány hét múlva a fertőzések még nagyobb számát fogja eredményezni.

Az öt főnél nagyobb gyülekezések tilalma mellett Lengyelországban érvényben van a szájmaszk köztéri használatának kötelessége. Az általános iskolák felsőtagozatai és a középiskolák távoktatásra tértek át, a boltokban korlátozzák a vevők számát. Bezártak az éttermek, az edzőtermek, az uszodák, a szanatóriumok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!