Koronavírus - A szlovák államfő a vírusváltozatok kimutatását kéri a szakminisztertől

Koronavírus, 2021.02.23

Zuzana Caputová szlovák államfő felszólította kedden az egészségügyi minisztert, biztosítsa annak pontosítását és nyilvántartását, hogy milyen mértékben vannak jelen a koronavírus különféle változatai Szlovákiában.

"Feltétlenül tudnunk kell, hogyan állunk. Tudnunk kell, hogy a vírus milyen, veszélyes mutációival szembesülünk jelenleg és milyen mértékű a megjelenésük" - írta Caputová a Marek Krajcí egészségügyi miniszternek küldött levelében, amelyről a közszolgálati TASR hírügynökség számolt be.

A vírusváltozatok pontosabb kimutatásának szükségességét azok a tudósok ajánlották, akikkel a múlt hét folyamán találkozott Caputová. Elterjedésük kimutatása a járvány elleni további intézkedések szempontjából az államfő szerint kulcsfontosságú.

Az elnök ugyanakkor azt is kérte a minisztertől, hogy a tárca anyagilag méltányolja a szlovák egészségügy dolgozóinak a járvány idején végzett rendkívüli munkáját - közölte Martin Strizinec, az elnök szóvivője.

A köztársasági elnök szerint stabilizálni és anyagilag ösztönözni kell a szlovákiai egészségügyben dolgozókat, mert csak ezzel lehet megakadályozni, hogy a járvány lecsengése után külföldön keressenek munkát.

Martin Strizinec bejelentette, hogy Caputová a keddi nap folyamán találkozik Igor Matovic kormányfővel és Boris Kollár házelnökkel, hogy megvitassák a jelenlegi járványhelyzetet.

Szlovákiában hétfőn több mint 3700 új fertőzöttek azonosítottak PCR-, illetve antigéntesztekkel. A kórházakban mintegy négyezer Covid-19-beteg van, akik közül 348-nak van szüksége lélegeztetőgépre. Koronavírus elleni oltást eddig több mint 280 ezren kaptak, közülük mintegy 100 ezren a második adagot is megkapták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!