Koronavírus - A szlovák külügy üdvözli az EU helyreállítási alapra vonatkozó tervét, az ellenzék szerint nagyobb összegre lenne szükség

Koronavírus, 2020.05.28

Üdvözölte az Európai Bizottságnak (EB) a koronavírus-járvány által sújtott uniós gazdaságok támogatására szánt helyreállítási alapra vonatkozó elképzelését a szlovák külügyminisztérium, Peter Pellegrini, a legerősebb ellenzéki párt alelnöke viszont az EB által jelzett összegnél jóval magasabbra becsülte a helyreállításhoz szükséges anyagiak mértékét.

Pozsony egyelőre nem pontosította, hogy mekkora az az összeg, amelyet az EB tervezete alapján Szlovákia a gazdasági helyreállítási alapból kaphatna. Az összeg kapcsán a szlovák sajtónak nyilatkozva Maros Sefcovic, az EB szlovák alelnöke közel 8 milliárd eurót említett, a szlovák pénzügyi tárca közlése szerint viszont 5 és 8 milliárd euró közötti összegről van szó.

Az EB javaslatát üdvözölte a szlovák külügyi tárca. Ivan Korcok külügyminiszter, aki a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) jelöltjeként került a tárca élére, a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva "történelminek és példa nélkül állónak" minősítette a tervezetet.

A helyreállítási alap kapcsán említett 8 milliárd eurónál jóval magasabbra becsülte viszont az ország gazdaságának helyreállításához szükséges összeget Peter Pellegrini előző miniszterelnök, aki jelenleg a legerősebb ellenzéki párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) alelnökeként a pozsonyi parlament alelnöki posztját tölti be. Pozsonyi sajtótájékoztatóján csütörtökön azt mondta: Szlovákiának 10-15, de lehet, hogy 18 milliárd eurós mentőcsomagra lenne szüksége.

Az EB gazdasági helyreállítási alapra vonatkozó terve kiemelt témaként kerül terítékre jövő héten szerdán, Igor Matovic szlovák kormányfő első hivatalos külföldi látogatásán, amely hagyományosan Prágába vezet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!