Koronavírus - A szlovén alkotmánybíróság ideiglenesen felfüggesztette a kormány országelhagyásra vonatkozó rendeletét

Koronavírus, 2021.04.08

A szlovén alkotmánybíróság meghatározott személyek indítványára megvizsgálja, és a végleges döntésig ideiglenesen felfüggeszti a kormány azon rendeletét, amely megtiltja a szlovéniai illetőségű személyek számára, hogy vörös besorolású országba utazzanak a koronavírus-járvány miatt - írta a helyi sajtó.

A hivatalos közlönyben közzétett határozat szerint a kormány március végén elfogadott rendelete "szigorúan korlátozza" a szlovéniai illetőségű, a szlovén állampolgárok és a külföldiek jogait, ezáltal az ország elhagyására vonatkozó szabályok szigorúbbak, mint a belépéshez való jogok.

Az ország területének elhagyását számos nemzetközi jogi eszköz rögzíti, és ez kulcsfontosságú a demokratikus rendszer működéséhez. Csak jogilag és alkotmányosan elfogadható cél elérése érdekében korlátozható a szabad mozgás, amely során egyedi körülményeket kell figyelembe venni, és a korlátozások nem okozhatnak hátrányos megkülönböztetést - írták.

A kormány rendelete március 29-én lépett hatályba, és - néhány kivétellel - megtiltotta az utazást a vörös listán szereplő összes országba, beleértve a szomszédos országot is.

A fertőző betegségekről szóló törvény értelmében azokat, akik megszegték a rendeletet, 400 euró pénzbírságra büntették.

A múlt héten a közigazgatási bíróság egy esetben ideiglenes intézkedést rendelt el, amely lehetővé tette a kérelmező számára, hogy a bírság megfizetése nélkül távozzon az országból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!