Koronavírus - A szlovén kormányfő cáfolta, hogy kormánya nem kezelné jól a járványt

Koronavírus, 2021.02.15

Janez Jansa szlovén kormányfő a parlamentben hétfőn cáfolta a baloldali ellenzék vádjait, amelyek szerint kormánya nem kezelné jól a koronavírus-járványt, szerinte sokkal jobban reagált a válságra, mint az előző baloldali kormány, amely még a járvány kezdetén szétesett.

Az ellenzék által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás előtti vitán Jansa kiemelte: a zsebükön érezhették az állampolgárok, hogy a kormány jól teszi a dolgát, mert több ezer munkahelyet mentettek meg és nyújtottak segítséget a járványban mindenki számára.

Az elhalálozásokat illetően a jobboldali kormányfő megjegyezte: Szlovénia a lakosság elöregedése terén az élen jár a világon, az előző kormányok pedig elhanyagolták az idősebb generáció igényeit.

Mint mondta, kormánya nagy összegeket biztosított új idősotthonok építésére, míg a korábbi kormányok több költségvetési forrást szántak a civil szervezetek (NGO) számára, amelyek most "félkatonai aktivistákként" működnek a baloldal érdekében a jelenlegi kormány ellen.

Jansa parlamenti felszólalásában úgy vélekedett, hogy a kormány elmozdítására vonatkozó indítvány nem jár sikerrel. Amennyiben mégis megtörténik, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) felkészült az új választásokra - húzta alá.

Karl Erjavec, a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) elnöke, az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje a képviselőkhöz idézett beszédében elmondta: amennyiben sikerrel járnak, az új kormány politikája az lesz, hogy a három hatalmi ágba vetett bizalmat megerősítse, a járvány idején az egészségügyi szakma iránti bizalmat helyreállítása, és Szlovéniát visszavezesse a "normális államok" közé.

Az ellenzéknek 43 szavazata van a 90 fős parlamentben, hárommal kevesebb, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy megbuktassák a kormányt. Erjavec ugyanakkor abban bízik, hogy a titkos szavazáson más képviselők is melléjük állnak, és lehetővé teszik, hogy menesszék Jansát a miniszterelnöki pozícióból.

A kormány elleni bizalmatlansági indítvánt Marjan Sarec előző miniszterelnök pártja, a Marjan Sarec Párt (LMS), a Szociáldemokraták (SD), a Baloldal (Levica) és Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB), valamint a DeSUS nyújtotta be múlt szerdán.

A kormány elmozdítását célzó indítványról várhatóan késő este, de még éjfél előtt szavaz a parlament.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!