Koronavírus - A török vezetés a tartományok csaknem háromnegyedét a nagyon magas kockázatú kategóriába sorolta

Koronavírus, 2021.03.29

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő este Ankarában bejelentette, hogy a koronavírus-járvány romló mutatói miatt az eddigi 17 tartomány helyett 58-at sorolnak a nagyon magas kockázatú kategóriába, köztük immár Isztambult és Antalyát is.

Erdogan a kormányzat ülése után tartott sajtótájékoztatóján rámutatott: a döntés következtében Törökország lakosságának mintegy 80 százalékát érintik a térképen piros színnel feltüntetett, nagyon magas kockázatú kategóriára vonatkozó rendelkezések.

A török államfő közölte, hogy a "piros tartományokban" korábban vasárnapra szűkített hétvégi kijárási korlátozást, amely a nappali órákat érinti, ismét kiterjesztik a szombati napra is. Az éjszakai, este 21 óra és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat illetően nem történt változtatás, továbbra is országos érvényű és minden napra vonatkozik.

Lazításnak számít ugyanakkor, hogy az éttermek és a kávézók mostantól a magas kockázatú tartományokban is nyitva tarthatnak, befogadóképességük 50 százalékáig szolgálva ki vendégeket, bár a kijárási tilalmak és korlátozások idején csak házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.

Törökországban március 1. óta nem országosan, hanem a tartományok kategóriákba sorolása szerint zajlik a járványkezelés.

Erdogan hétfői sajtótájékoztatóján az április közepén kezdődő ramadán böjti hónapot érintő intézkedésekről is szólt. Jelezte, hogy a hétvégi kijárási korlátozások a szent hónapban is érvényben lesznek. A ramadán során az éttermek és a kávézók kizárólag házhoz szállítást vállalhatnak - húzta alá, hozzátéve, hogy tilos lesz közösségileg elfogyasztani a böjt nappali óráit megelőző hajnali, valamint a böjt megtörését jelentő esti étkezést.

A kis-ázsiai országban a lakosság tömeges beoltása január 14-én kezdődött meg a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó elölt vírusokon alapuló, CoronaVac nevű oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazásával. A készítményt két részletben, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni. Az első adagot 8 millió 545 ezer, míg a második adagot már 6 millió 657 ezer embernek adták be. Az ország lakossága nagyjából 83 millió. Ankara a múlt héten az amerikai-német Pfizer/BioNTech-féle vakcinából is kapott.

A török egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 32 404 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma 154 volt. Az újonnan azonosított fertőzöttek napi száma március 1-jén járt legutóbb 10 ezer alatt, a 20 ezret pedig március 18-án haladta meg. A halálesetek napi száma egészen március 15-ig nem lépte át a 70-et, viszont március 21-én már 100 felett volt és a fertőzéses esetek számával párhuzamosan gyorsan emelkedik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!