Koronavírus - ÁEEK: a fokozott terhelésben is helytáll az egészségügyi szolgáltatási tér

Koronavírus, 2020.03.31

A veszélyhelyzeti fokozott terhelésben is helytáll az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kedden az MTI-vel.

Az egészségügyi intézmények a maximális védelem érdekében arra kérik a betegeiket, hogy ne papíralapon és személyesen vegyék át a leleteiket, hanem használják erre az EESZT szolgáltatásait - írták a közleményben.

Emlékeztetnek: az EESZT egy olyan egyedi e-egészségügyi rendszer, amely egyszerre szolgálja ki a teljes egészségügyi ágazatot és a lakosságot is. A rendszer egységes és egyidejű kommunikációt tesz lehetővé az ellátók között, valamint azonnali információt biztosít a betegek számára.

A háziorvosok megtekinthetik a betegdokumentumokat, a beteg koronavírus-tesztjének eredményeit személyes jelenléte nélkül is. A beteg, vagy a meghatalmazottja pedig a "lakossági portálon" keresztül tekinthet bele a beteg egészségügyi adataiba anélkül, hogy elhagyta volna az otthonát - írták.

Már korábban lehetővé vált az is, hogy e-receptek a beteg taj-számával és a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolásával is kiválthatóak.

Az EESZT-t naponta több mint 26 ezer orvos és csaknem 13 ezer patikai dolgozó használja, a veszélyhelyzet kihirdetése óta a rendszer több mint kétszeres terheléssel működik, a korábbi napi 800 ezer e-recepthez képest több mint 2,3 millió elektronikus vényt kezel naponta a szolgálat - közölte az ÁEEK.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!