Koronavírus - AM: átmeneti könnyítés kapható az uniós támogatásból megvalósuló beruházásoknál

Koronavírus, 2020.04.03

A veszélyhelyzet miatti hátrányos következmények enyhítése érdekében átmeneti könnyítést kaphatnak az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból megvalósuló beruházások végrehajtói - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) pénteken.

A tárca közleménye szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megnehezíti a projektek végrehajtását, sok esetben a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek nem teljesíthetőek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a projektek megvalósításának segítése érdekében komplex intézkedéscsomagot dolgozott ki, amely átmeneti könnyített szabályozást vezet be a határidők, az indikátorok és a pénzügyi elszámolások teljesítésében.

Ezzel az intézkedéscsomaggal összhangban, de az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap felhasználására vonatkozó speciális előírásokra figyelemmel adott ki tájékoztatót az agrártárca, mint a Vidékfejlesztési program irányító hatósága és a Magyar Államkincstár, mint a kifizető ügynökség.

Az intézkedések azoknál a rendelkezéseknél tartalmaznak könnyítéseket, amelyeket az uniós jogszabályok nem szabályoznak. Várható, hogy az Európai Unió szervei által hozott lépések után további könnyítő szabályok bevezetésére is sor kerülhet - közölte az AM.

Az intézkedések között említik, hogy három hónappal automatikusan meghosszabbítják a támogatott projektek megvalósításának határidejét, ezzel együtt a záró elszámolás benyújtásának határidejét, illetve a projekt mérföldköveinek határidejét. A támogatási szerződés megkötéséhez szükséges feltételek teljesítésére nyitva álló határidőt a jogszabály által lehetséges leghosszabb határidőben állapítja meg az irányító hatóság. Lehetőség van a támogatási szerződés módosítására, illetve a projektek megvalósítása során az eljárások könnyítésére.

A kedvezményezett joga, hogy az átmeneti hosszabbítási vagy könnyítési lehetőségekkel ne éljen, amennyiben az eredeti feltételek mellett is tudja teljesíteni kötelezettségeit, minden esetben a pályázó hatásköre, hogy saját projektjének végrehajtása szempontjából a számára legmegfelelőbb megoldást válassza - közölte az AM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!