Koronavírus - Anglia nagy része magas járványkészültségi fokozatba kerül a zárlat feloldása után

Koronavírus, 2020.11.26

A brit kormány a terveknek megfelelően feloldja a jövő héten a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt négyheti angliai zárlatot, de az utána életbe lépő háromfokozatú készenléti rendszer alapján Anglia nagy része a magas készültségi szint hatálya alá kerül - közölte csütörtökön a brit egészségügyi minisztérium.

A háromfokozatú angliai készenléti rendszerben alacsony fokozat nincs, a legalacsonyabb, egyes szint is közepes riasztási fokozatnak számít, a kettes szint magas, a hármas szint nagyon magas járványkészültséget jelent a hivatalos meghatározás alapján.

A brit kormány járványügyi korlátozó intézkedései rendszerint csak Angliára terjednek ki, mert az egészségügyi szabályozás az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - a helyi kormányok hatáskörébe tartozik. Az 56 milliós Angliában él ugyanakkor az Egyesült Királyság lakosságának 85 százaléka.

Matt Hancock egészségügyi miniszter csütörtökön a londoni alsóházban bejelentette, hogy a jelenlegi általános angliai korlátozások december 2-án véget érnek, és utána lép életbe a korábban is alkalmazott, de több elemében megerősített háromfokozatú rendszer.

A tárca által csütörtök délután közzétett részletes lista szerint a második, vagyis magas készültségi szint hatálya alá kerül Anglia legnagyobb részével együtt a tízmilliós London mind a 32 kerülete és a külön közigazgatási egységet alkotó londoni pénzügyi központ, a City.

Több nyugat-, közép- és észak-angliai járványgócban, köztük Bristolban, Birminghamben, Newcastle-ban, Leedsben, Sheffieldben, Manchesterben és Yorkban, valamint a délkeleti Kent megyében viszont a hármas, nagyon magas készültségi szint lép életbe.

A legalacsonyabb, egyes - vagyis közepes - készültségi szint csak három országrészben, a délnyugat-angliai Cornwall megyében, a cornwalli partoktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Scilly-szigeteken és a dél-angliai partok közelében lévő Wight-szigeten lesz érvényes jövő csütörtöktől.

A legenyhébb fokozatú járványkészültség hatálya alá sorolt térségekben élőktől is azt kéri a brit kormány, hogy ha lehetséges, otthonról dolgozzanak. Emellett szabadtéren és zárt terekben, így a lakásokban is legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat huzamosabb ideig egymás társaságában, a vendéglátóhelyek 23 óráig tarthatnak nyitva, de étel- és italrendelést helyszíni felszolgálásra csak 22 óráig vehetnek fel. A házhozszállítás azonban a 23 órai zárás után is lehetséges.

A stadionok férőhelyeinek legfeljebb az 50 százalékára, illetve négyezer fő számára lehet belépőjegyeket értékesíteni, attól függően, hogy melyik jelenti a kisebb nézőszámot.

A második készenléti szint érvénye alá tartozó országrészekben a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket és szabadtéren is legfeljebb hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat együtt. A puboknak és a bároknak zárva kell tartaniuk - hacsak nem üzemelnek étteremként is -, más vendéglátóhelyek pedig csak kiadós mennyiségű étellel együtt szolgálhatnak fel szeszes italt.

A stadionok férőhelyeinek ezekben a térségekben is csak az 50 százalékára, de legfeljebb kétezer fő számára lehet belépőjegyeket értékesíteni. A legmagasabb, harmadik készenléti szintű térségekben a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek zárva kell tartaniuk, csakúgy, mint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést.

A harmadik készenléti szint hatálya alá sorolt területeken hozzávetőleg 23 millió ember él.

A kormány kéthetente felülvizsgálja az egyes országrészek készenléti besorolását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!