Koronavírus - Augusztustól nem kötelező a karantén Angliában a két dózissal beoltottaknak közeli kapcsolat fertőződése esetén sem

Koronavírus, 2021.07.06

Jövő hónap közepétől a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisával beoltottaknak Angliában nem kell karanténba vonulniuk akkor sem, ha közeli ismerőseik, hozzátartozóik fertőződtek meg - jelentette be kedden a brit egészségügyi miniszter.

Sajid Javid a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatóján közölte: az intézkedés augusztus 16-án lép érvénybe. A modellszámítások ugyanis arra vallanak, hogy a nagy-britanniai oltási kampány eredményeként a koronavírus-fertőződésből eredő kockázatok addigra a jelenleginél is alacsonyabbak lesznek.

Nagy-Britanniában - elsősorban a fokozottan fertőzőképes, dominánssá vált delta vírusvariáns terjedése miatt - emelkedik ugyan a naponta kiszűrt új esetek száma, de az adatokból egyértelműen látszik, hogy az oltások jelentősen gyengítették a fertőződések, valamint a súlyos betegségek és halálozások száma közötti kapcsolatot.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti legfrissebb összesítése szerint az elmúlt egy napban 28 773 esetet szűrtek ki országszerte - ez január vége óta a legmagasabb napi fertőzési szám -, és az utóbbi 24 órában 37-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

A szaktárca visszatekintő statisztikái szerint amikor legutóbb, a járvány januári tetőzése idején az új fertőződések napi száma elérte a 28 ezret, naponta hozzávetőleg 500-an haltak meg a Covid-19 betegség miatt.

A járvány legsúlyosabb időszakában, január második felében voltak olyan időszakok, amikor megközelítette a 70 ezret az új fertőzések száma naponta, és ezekben az időszakokban előfordult, hogy egy nap alatt a kór több mint 1800 halálos áldozatát regisztráltak.

A brit kormány épp e héten erősítette meg, hogy a kitűzött időpontban, július 19-én a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét feloldják, azzal együtt is, hogy az előrejelzések a napi fertőződési számok további emelkedését valószínűsítik.

Sajid Javid a BBC rádió keddi hírműsorának nyilatkozva elmondta: várakozása szerint július 19-re a jelenleginek "legalább a kétszeresére", 50 ezer körülire emelkedhet a naponta azonosított új fertőződések száma, és nem kizárt, hogy a korlátozások enyhítésével a nyár folyamán eléri a 100 ezret a napi esetszám.

Neil Ferguson, a neves londoni Imperial College egyetem járványtan-professzora - akinek vírusterjedési modellszámításait a brit kormány alapvető fontosságú tudományos forrásként használja a járvány elleni stratégia kidolgozásához - ugyanebben a keddi BBC-műsorban elmondta: a korlátozások enyhítésével elvileg akár 150-200 ezerre is emelkedhet a naponta kiszűrt új fertőződések száma, ezzel együtt is azonban indokolt a korlátozások enyhítése, mivel a tömeges oltási kampány eredményeként a halálesetek száma messze elmarad a korábbi járványhullámok idején mért halálozási adatoktól.

Ferguson professzor kijelentette: meglehetősen derűlátóan ítéli meg a továbbiakat, mivel a haláleseteknek a fertőződések számához mért rátája a múltbeli hullámok szintjének nyolcadára-tizedére esett vissza.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint a brit felnőtt lakosság 86,2 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 64,3 százaléknak pedig mindkét adagot beadták.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig, vagyis a korlátozások feloldására kitűzött időpontig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első oltási dózist, szeptember közepére pedig minden felnőttnek mindkét oltási adagot beadják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!