Koronavírus - Ausztriában szerdán életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások

Koronavírus, 2021.02.10

Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.

Ugyan szigorúbb járványvédelmi intézkedések - például a hatékonyabb FFP2-es maszkok viselése, valamint bizonyos testi kontaktust igénylő szolgáltatások esetében kötelező negatív teszteredmény felmutatása - mellett, de a napokban újra kinyitottak az üzletek, fodrászatok, kozmetikák, masszázsszalonok országszerte.

A kereskedelmi egységekben a korábbi 10 négyzetméterrel szemben minden vevőre 20 négyzetméter terület kell, hogy jusson, és ez az új szabályozás kiterjed nemcsak a most újranyitott üzletekre - bútorboltokra, barkácsáruházakra, elektronikus cikkeket árusító üzletekre, ruházati és cipőboltokra - vonatkozik, hanem az élelmiszert, illetve alapvető szükségleti cikkeket árusító egységekre is.

Az enyhítésekkel párhuzamosan azonban szerdán még szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe. A már korábban bevezetett regisztrációs és karanténkötelezettség mellett minden, Ausztriába beutazni szándékozónak fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet. Amennyiben ezzel nem rendelkezik, haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül pótolni köteles.

A szigorú szabályok alól ezentúl az ingázók sem jelentenek kivételt, mostantól rájuk is vonatkozik a regisztrációs kötelezettség - hetente egyszer -, és beutazáskor nekik is fel kell mutatniuk egy negatív teszteredményt, amely esetükben azonban egyhetes is lehet.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány döntése alapján Ausztria pótlólagosan 6 millió adag oltóanyagot rendelt az európai uniós közös beszerzés keretein belül. E mennyiség nagy részét az amerikai Moderna nagyvállalat vakcinája teszi ki, és a második negyedév végén áll majd rendelkezésre, míg kisebbik hányadát a francia Valvena és az amerikai Novavax gyógyszergyártó cégek - az unióban még engedélyezésre váró - oltóanyaga jelenti.

Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető kifejtette, hogy a Tirol tartományban nagy számban fellelt dél-afrikai vírusmutáció megfékezését a már bejelentett eszközökkel kívánják elérni. Ennek értelmében - a széleskörű szűrés és kontaktkutatás mellett - péntektől csak negatív koronavírus teszt felmutatásával lehet majd elhagyni a tartományt. Az ellenőrzést a közutakon, a vasúti közlekedésben és a repülőtereken a hadsereg segíti.

Ausztriában szerdai tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában 1469 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 427 562 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel (Covid-19) kórházban ápoltak száma 1564, az intenzív kezelésre szorulók 267-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 43-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8114-re emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!