Koronavírus - Az amerikai költségvetés GDP-arányos hiánya a második világháború óta a legmagasabb szintre emelkedhet

Koronavírus, 2020.04.01

Az Egyesült Államok költségvetésének GDP-arányos hiánya megközelítheti a második világháború idején elért szintet a koronavírus-járvány miatti kormányzati kiadásnövekedés hatására.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten egy 2,2 ezer milliárd dollár értékű gazdasági csomagtervet hagyott jóvá, és értesülések szerint az amerikai elnök újabb csomag elfogadtatásáról tárgyal a kongresszus republikánus és demokrata párti vezetőivel.

Még a koronavírus-járvány kiváltotta válság előtt az amerikai kormányzat azzal számolt, hogy a szeptember végével záródó folyó költségvetési évben a büdzsé hiánya valamivel ezer milliárd dollár fölött lesz, először lépi át ezt a szintet 2012 óta.

A MarketWatch amerikai gazdasági hírportál szerint egyelőre alig néhányan vállalkoznak arra, hogy megjósolják az idei deficit nagyságát.

Ezek egyike a Morgan Stanley, amely a folyó költségvetési év hiányát legalább 3,7 ezer milliárd dollárra, a következő évit pedig 3 ezer milliárd dollárra várja. Az amerikai befektetési bank szerint idén és jövőre a terven felüli költségvetési kiadás eléri majd az 5 ezer milliárd dollárt.

Ennek egyik hatásaként az amerikai államadósság a jelenlegi 23,6 ezer milliárd dollárról a következő két évben 29 ezer milliárd dollárra nőhet, amit csak legfeljebb öt év múlva terveztek elérni.

Szakértők szerint a folyó költségvetési évben a GDP-arányos költségvetési hiány meghaladhatja a második világháború óta legmagasabb, 2009-ben elért 9,8 százalékot. Elemzők szerint, ha recesszióba süllyed az amerikai gazdaság, a hiány a GDP 10-15 százalékára is nőhet.

A GDP-arányos amerikai költségvetési hiány 1943-ban volt a legmagasabb, 27 százalékos, és a következő két évben is felülmúlta a 20 százalékot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!