TV műsor

Koronavírus - Az angol lakosság valamivel több mint egy százaléka lehet fertőzött

Koronavírus, 2021.07.16

Az angliai lakosság valamivel több mint egy százaléka hordozhatja jelenleg a koronavírust a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett legfrissebb becslése szerint.

Az ONS közölte, hogy széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló számításai szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 577 700 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 95 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 1,06 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

Az Egyesült Királyság egészében meglehetősen egyenetlen a helyzet: Skóciában 1,14, Észak-Írországban ugyanakkor 0,34, Walesben csak 0,28 százalék a fertőzöttek aránya az ONS becslési módszertana alapján.

Angliában az előző járványhullám tavaszi lecsengése óta most először lépte át az egy százalékot a statisztikai hivatal mérése szerint az aktív koronavírus-hordozók aránya.

Márciusban például 340 emberre jutott egy fertőzött, vagyis abban a hónapban az angliai lakosság 0,29 százalékának szervezetében volt kimutatható a koronavírus jelenléte.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában átlagosan 1,2 és 1,4 között van.

Ez jórészt változatlan járványterjedési sebességet jelez: a becslési sáv mindkét szélsőértéke továbbra is - május vége óta folyamatosan - a kritikus 1-es szint felett jár, bár a felső becslési szint a múlt héten mért 1,5-ről minimális mértékben csökkent.

Az új becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 12-14 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE számítási módszertana szerint az 1,2-1,4 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma Angliában minden egyes nap 4 és 7 százalék közötti ütemben emelkedik az előző 24 órához képest.

A vizsgált angliai térségek közül sehol nincs 1 alatti - vagyis a koronavírus-járvány terjedésének lassulását jelző - reprodukciós becslési szint.

A helyzet Északnyugat-Angliában, a korábban leginkább fertőzött angliai gócpontban a legkedvezőbb: a SAGE itt 1,0-1,3 közötti R mutatót mért. Ez az új fertőződések számának napi 1-5 százalék közötti növekedésére utal ebben a térségben.

A brit kormány döntése értelmében hétfőn feloldják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét Angliában, annak ellenére is, hogy emelkedik a Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-változat okozta új fertőződések napi száma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!