Koronavírus - Az ÁSZ több mint 414 millió forintot utalt át a központi költségvetésnek

Koronavírus, 2020.04.02

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2019-es takarékos gazdálkodásának és a hatékonyságnövelő intézkedéseknek köszönhetően 414,4 millió forint maradványt utalt át a központi költségvetésnek, ezzel is hozzájárulva a koronavírus elleni védekezéshez - tette közzé a számvevőszék csütörtökön honlapján.

Hangsúlyozták: az ÁSZ az egészségügyi veszélyhelyzetben is folyamatosan végzi törvényben meghatározott feladatait, hozzájárul a közpénzügyi rendszer szabályozottságának és hatékonyságának erősítéséhez.

Az ÁSZ 2019-ben több mint 60 százalékkal, csaknem 1350-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát - írták, megjegyezve, hogy Domokos László, az ÁSZ elnöke decemberi évértékelésében azt nevezte célnak, hogy mindenhová eljussanak, ahol közpénzt használnak vagy közvagyont kezelnek, hogy feltárják a közpénzügyi kockázatokat.

Az ÁSZ célja a közpénzügyi helyzet javítása, amelyhez a bizonyítékokon alapuló ellenőrzési megállapítások, illetve az ÁSZ elemzéseinek következtetései adják a kiinduló alapot. Mindez azt is jelenti, hogy "a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása" - idézik az elnököt.

A közleményben kitérnek arra, hogy az Állami Számvevőszék elmúlt években megvalósított módszertani, technológiai, illetve humánerőforrás fejlesztéseknek köszönhetően 2020-ra átállt a digitális ellenőrzésre, illetve a digitalizáción alapuló munkakörnyezetre. Ennek köszönhetően a szervezet a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzetben is dolgozik, biztosítja dolgozóinak a biztonságos munkakörnyezetet, és ellátja a törvényekben előírt feladatait.

Az ÁSZ szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel és széleskörű tudásmegosztó tevékenységével előmozdítja a közpénzügyek átláthatóságát, és hozzájárul a "jól irányított államhoz", a közpénzügyi jogállami keretek fenntartásához - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!