Koronavírus - Az EMA megkezdte az Olumiant nevű gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát

Koronavírus, 2021.04.29

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a baricitinib hatóanyagú, Olumiant nevű gyógyszer kiegészítő oxigénre szoruló, koronavírussal fertőzött betegek esetében tervezett kórházi alkalmazására irányuló kérelem értékelését - közölte az uniós ügynökség csütörtökön.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közölte, azt vizsgálja, hogy az Olumiant nevű gyógyszer alkalmazható-e a 10 évesnél idősebb kórházi betegek kezelésére.

Tájékoztatásuk szerint az Olumiant az immunrendszer aktivitását csökkentő gyógyszer, használata jelenleg mérsékelt vagy súlyos reumás ízületi gyulladásban vagy atópiás dermatitiszben (ekcéma) szenvedő felnőtteknél engedélyezett.

Az Olumiant hatóanyaga, a baricitinib blokkolja a Janus-kináz nevű enzimek működését, amelyek fontos szerepet játszanak a gyulladáshoz vezető immunfolyamatokban. A kérelmezők úgy gondolják, hogy a hatóanyag hozzájárulhat a súlyos koronavírus-fertőzéssel járó gyulladások és szövetkárosodások csökkentéséhez is - közölték.

Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) gyorsított eljárás keretében végez értékelést a gyógyszert forgalmazó vállalat által benyújtott adatokról. Véleményét várhatóan június végéig közzéteszi - tájékoztatott az uniós gyógyszerügynökség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!