Koronavírus - Az EU elfogadta további négy uniós tagország helyreállítási tervét

Koronavírus, 2021.07.26

Az európai uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) hétfőn elfogadta négy tagállam, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Ciprus nemzeti helyreállítási tervét, melyek fő célja a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpra állás finanszírozása; a Tanács elsőként 12 tagállam helyreállítási tervének adott zöld jelzést július közepén.

A pénzügyminiszterek tanácsa videókapcsolaton folytatott nemhivatalos ülésén írásbeli eljárás keretében fogadta el a Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Ciprus nemzeti terveinek jóváhagyásáról szóló végrehajtási határozatait.

A határozat elfogadását követően a tagállamok e második csoportja is igénybe veheti majd az uniós forrásokat gazdaságuk koronavírus-járvány utáni helyreállításának elősegítésére. Mind a négy tagállam előfinanszírozást kért az uniós forrásokból. Ennek folyósítására a vissza nem térítendő támogatásokról és a hitelekről szóló kétoldalú megállapodások aláírását követően kerül sor.

Július közepén a 27 uniós tagállam közül az elsők között Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Németország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Portugália, Szlovákia és Spanyolország kapott zöld utat ahhoz, hogy a vissza nem térítendő támogatásokra és a hitelekre vonatkozó, legfeljebb 13 százalékos előfinanszírozást engedélyező megállapodásokat írjon alá.

A további kifizetéseket az uniós bizottság attól tette függővé, hogy a nemzeti kormányok teljesítik-e a zöld és digitális reformokra vonatkozó kötelezettségvállalásokat, illetve az elköltött pénzek megfelelnek-e az EU által előre meghatározott céloknak.

Valdis Dombrovskis, gazdaságért és kereskedelmi kapcsolatokért felelős uniós biztos az ülés utáni hétfői sajtótájékoztatón közölte: Horvátország e célok elérése érdekében olyan reformokat és beruházásokat tervez, amelyek kiterjednek a víz- és hulladékgazdálkodás javítására, a fenntartható mobilitásra történő átállásra és a digitális infrastruktúrák finanszírozására a távoli vidéki területeken.

Ciprus többek között a villamosenergia-piacát kívánja megreformálni, illetve elősegíteni a megújuló energia alkalmazását, továbbá javítani szándékozik az e-kormányzati megoldásokat.

Litvánia olyan intézkedéseket sorolt fel a helyreállítási tervében, mint például a helyben előállított, megújuló energia mennyiségének növelése, a zöld közbeszerzési intézkedések és a nagyon nagy kapacitású hálózatok további kiépítése.

Szlovénia azt tervezi, hogy az uniós támogatás egy részét a fenntartható közlekedés fellendítésére, a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázására és a közszféra további digitalizálására fordítja.

Újságírói kérdésre válaszolva Dombrovskis közölte: a Magyarország nemzeti helyreállítási tervéről tartott megbeszélések folytatódnak az Európai Bizottság és a magyar hatóságok tárgyalói között. A brüsszeli testület azt fogja javasolni a magyar kormánynak, hogy a nemzeti helyreállítási tervéről szóló tárgyalások határidejét szeptember 30-ig hosszabbítsák meg - tette hozzá az uniós biztos.

Az EU a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásról szóló rendeletben hat szakpolitikai pillérhez kapcsolódóan határozta meg a pénzek elköltését. E területek közé tartozik a zöld és a digitális átállás, az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, valamint a társadalmi és területi kohézió. Ugyancsak fontos reformterület az ipar dekarbonizálása, az épületek felújítása, a közigazgatás digitalizálása és a munkaerő átképzése.

Az Európai Bizottságnak a nemzeti terv benyújtását követően - kivéve, ha az érintett tagállammal halasztásról állapodik meg - két hónap áll rendelkezésére a terv értékelésére és a jóváhagyásáról szóló tanácsi végrehajtási határozatra irányuló javaslat előterjesztésére. A tagállami szakminisztereket tömörítő Tanács ezt követően egy hónapon belül megvizsgálja a javaslatot. A határozat elfogadását követően a tagállam kétoldalú finanszírozási megállapodásokat írhat alá a bizottsággal, és két hónapon belül megkaphatja a megállapodás szerinti előfinanszírozást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!