Koronavírus - Az Európai Bizottság jóváhagyta Lengyelország 35,4 milliárd eurós helyreállítási tervét

Koronavírus, 2022.06.01

Az Európai Bizottság elfogadta a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást célzó lengyel tervet, amely 23,9 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró összegű kölcsönt biztosít Lengyelországnak - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az Európai Bizottság kiemelte: a lengyel terv átfogó és megfelelően kiegyensúlyozott választ ad Lengyelország gazdasági és társadalmi helyzetére, és megfelel a helyreállítási eszközzel kapcsolatos elvárásoknak.

A tájékoztatás szerint Lengyelország helyreállítási tervének elfogadásához egyebek mellett az vezetett, hogy a szöveg javaslatokat tartalmaz az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, amelyek - mint írták - különösen fontosak a beruházási környezet javításához, valamint a helyreállítási terv hatékony végrehajtása feltételeinek megteremtéséhez. Kiemelték ugyanakkor: Lengyelországnak bizonyítania kell, hogy ezek a javaslatok teljesültek, mielőtt a helyreállítási eszköz keretében bármilyen kifizetés történne.

Közölték: Lengyelország terve számos reformot tartalmaz a beruházási környezet javítására, amely magában foglalja a lengyel bírákra alkalmazott fegyelmi rendszer átfogó reformját, hozzájárulva ezzel az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítéséhez.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a reformoknak bizonyos kötelezettség-vállalásoknak kell megfelelniük. Ezek között szerepel, hogy a bírákkal szembeni valamennyi fegyelmi ügyet a jelenlegi fegyelmi tanácstól eltérő bíróságnak kell elbírálnia. A bírák nem vonhatók felelősségre azért, mert előzetes döntéshozatal iránti kérelmet nyújtanak be az Európai Unió Bíróságához határozataik ellenőrzéséért. A fegyelmi tanács korábbi határozatai által érintett valamennyi bírónak joga kell legyen ahhoz, hogy határozataikat független és pártatlan, az uniós követelményeknek megfelelő bíróság vizsgálja felül.

Az uniós bizottság a kitűzött feltételekkel kapcsolatban megállapította azt is, hogy Lengyelország terve a rendelkezésre álló támogatás teljes keretének 42,7 százalékát az éghajlat-politikai célkitűzéseket támogató intézkedésekre, 21,3 százalékát pedig a digitális átállást támogató intézkedésekre kívánja fordítani. Emellett reformokat és beruházásokat tartalmaz egy általánosan hozzáférhetőbb és hatékonyabb egészségügyi rendszer megvalósítására, valamint támogatja a szakképzést, és az egész életen át tartó tanulást, hogy a munkaerőpiaci integrációhoz megfelelő készségeket biztosítson - közölte a brüsszeli testület.

A folyó árakon mintegy 800 milliárd euró összegű ideiglenes helyreállítási eszköz Európa koronavírus-világjárványból történő kilábalásának támogatására, valamint egy zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb unió építésének elősegítésére jött létre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!