Koronavírus - Az Európai Bizottság jóváhagyta Szlovénia 2,5 milliárd eurós helyreállítási tervét

Koronavírus, 2021.07.01

Az Európai Bizottság pozitívan értékelte és elfogadta Szlovéniának a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítást célzó programját, így az ország 2,5 milliárd euró támogatást kap a helyreállítási és rugalmassági európai uniós pénzeszköz keretében.

Az Európai Bizottság közölte: az uniós bizottság úgy döntött, hogy zöld jelzést ad Szlovénia helyreállítási tervének, ami ötvözi a zöld és a digitális átmenetet segítő befektetéseket a betegek hosszú távú gondozását, az egészségügyet és a nyugdíjrendszert érintő reformokkal.

A Next Generation EU nevű uniós helyreállítási alap 2,5 milliárd eurós finanszírozást biztosít a szlovén tervek megvalósításához olyan módon hogy az EU 1,8 milliárd euró összegű támogatás mellett 705 millió euró hitelt folyósít a helyreállítást segítő és az ellenállóképességet javító uniós eszköz (RRF) keretében. Az uniós finanszírozás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy Szlovénia erősebben ki kerüljön ki a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi válság nehézségeiből - közölték.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság pozitív értékelését egyebek mellett az váltotta ki, hogy Szlovénia terve teljes keretösszegének 42 százalékát az éghajlati célkitűzéseket támogató intézkedésekre kívánja fordítani. A szlovéniai zöld átmenet biztosítását támogató intézkedések között beruházások szerepelnek a megújuló energiaforrások támogatására, az épületek energiahatékonyságának és szeizmikus felújításának növelésére, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítésére és a vasúti infrastruktúra korszerűsítésére.

A terv szerint Szlovénia az uniós finanszírozás 21 százalékát a digitális átállást támogató intézkedésekre fordítja majd, illetve jelentős forrásokat biztosít a betegek hosszú távú gondozása, az egészségügy, a nyugdíjak és a munkaerőpiac, az oktatás és a készségek, a kutatás és a fejlesztés, az innováció, az üzleti környezet és a közbeszerzések területeit érintő, egymást erősítő reformokat is tartalmaz.

Az értékelés azt is megállapította, hogy a tervben foglalt intézkedések egyike sem károsítja jelentősen a környezetet, azok összhangban vannak a helyreállítási tervekre vonatkozó uniós rendeletben meghatározott követelményekkel. Hozzátették, a felvázolt ellenőrzési rendszerek megfelelőnek tekinthetők az unió pénzügyi érdekeinek védelmére, a terv elegendő részletet tartalmaz arról, hogy a nemzeti hatóságok miként akadályozzák meg, és hogyan orvosolják az esetleges összeférhetetlenséget, a korrupciót és a pénzeszközök felhasználásával kapcsolatos csalásokat.

Amennyiben a tagállami kormányokat tömörítő EU-tanács is jóváhagyja a tervet, akkor 231 millió euró előfinanszírozásként folyósítható Belgium számára, ami az ország számára utalandó teljes összeg 13 százalékát teszi ki. A Európópai Bizottság a helyreállítási tervben felvázolt célok kielégítő teljesítése, a beruházások és a reformok végrehajtásának előrehaladása alapján engedélyezi a további kifizetéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!