Koronavírus - Az Európai Bizottság növelni kívánja a hazaszállításra és az egészségügyi készletekre szánt költségkeretet

Koronavírus, 2020.03.27

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az uniós költségvetésből 75 millió eurót (mintegy 26,8 milliárd forint) bocsássanak rendelkezésre annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak az uniós tagállamoknak állampolgáraik hazaszállításához, valamint hogy növeljék az egészégügyi úgynevezett rescEU-készletre szánt költségvetést - közölte az uniós bizottság pénteken.

A tájékoztatás szerint az unió által társfinanszírozott, hazaszállításra indított repülőjáratok a járvány kitörése óta több mint kétezer embert szállítottak haza Európába Kínából, Japánból, az Egyesült Államokból, Marokkóból, Tunéziából, Grúziából, a Fülöp-szigetekről és a Zöld-foki-szigetekről. A következő napokban több mint 80 további, hazaszállításra indított repülőjáratot terveznek.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében az EU hozzájárul az egynél több tagállam állampolgárait hazaszállító repülőgépek költségeihez a szolidaritás elve alapján.

A javaslat értelmében az új egészségügyi felszerelésekből - lélegeztetőgépekből, védőmaszkokból és alapvető orvosi eszközökből - álló úgynevezett rescEU-készlet teljes költségvetése 80 millió euróra emelkedik - közölték.

A költségvetés-módosítási tervezet több további tételt is előirányoz. Görögországnak 350 millió euró összegű migrációkezelési támogatást tesz lehetővé azon a 350 millió euró összegű sürgősségi segélyen felül, amelyet már átcsoportosítottak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ számára 3,6 millió euró támogatás jut a fertőző betegségekből származó, az emberi egészséget fenyegető veszélyek azonosítására, értékelésére, és különösen a koronavírus-válságra tekintettel a szakértői kapacitás növelése érdekében.

Albánia 100 millió euró támogatásban részesül a november 26-án pusztító földrengés okozta károk helyreállítására. Végezetül az Európai Ügyészség (EPPO) számára 3,3 millió euró összegű további finanszírozást tesz lehetővé a 2020-as költségvetésének növeléséhez. Az EPPO számára már ebben az évben igénybe vett ügyviteli támogatással együtt a teljes finanszírozás 2020-ban 48 százalékkal emelkedik - közölték.

A költségvetési módosító javaslatot a bizottság javaslata alapján a tagállamoknak és a Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!