Koronavírus - Az Európai Bizottság új, 9,4 milliárd euró költségvetéssel rendelkező egészségügyi programot javasol

Koronavírus, 2020.05.28

Az Európai Bizottság új, 9,4 milliárd euró költségvetésű egészségügyi programot javasolt csütörtökön a 2021-2027 közötti időszakra.

A program hozzájárul az uniós tagállamok egészségügyi ágazatainak járvány utáni helyreállításához, és célul tűzte ki az EU polgárok egészségének, és a nemzeti egészségügyi rendszerek fejlesztését, valamint az innováció előmozdítását az egészségügyi ágazatban jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Sztella Kiriakidész egészségügyért felelős uniós biztos.

A biztos szerint az EU4Health nevet viselő program paradigmaváltást jelent az uniós egészségügyben, továbbá egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az EU számára az emberek egészsége a legfontosabb.

"A járvány tanulsága, hogy jobb koordinációra és együttműködésre van szükség tagállamok között. Az EU4Health révén az unió jobban fogja tudni kezelni, a határokon átnyúló egészségügyi válsághelyzeteket, könnyebben elérhetővé és megfizethetővé teszi a sokszor életmentő gyógyszereket" - hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a válság rávilágított a már létező a gyógyszergyártási és ellátási lánc gyengeségeire, így a program alapvető gyógyszer és orvosi eszköz tartalékot kíván létrehozni az EU-ban. Hozzátette, hogy a bizottság ösztönzőket kínál gyógyszeripari vállalatok számára az oltóanyagok európai előállítására, illetve és át kívánja helyezni a gyógyszerek és vegyi alkotóelemeik gyártási kapacitásait Indiából és Kínából.

Emellett a program több cselekvési tervet tartalmaz, az egészségügyi szakemberek képzése és mobilizálása tekintetében, továbbá elősegíti a tagállamok egészségügyi rendszerei közötti különbségek kiegyenlítését. Mivel azonban, az egészségügy a tagállamok hatáskörébe tartozó szakpolitika, az unió ezen a területen ösztönző és támogató szerepet tölthet csak be.

A csomagot 7,7 milliárd euróval az uniós helyreállítási alap, 1,7 milliárddal pedig az EU költségvetése finanszírozza. Amint a javaslatot a tagállamok és az Európai Parlament elfogadja, a bizottság 2021. január 1-jétől elindítja az egészségügyi program keretében meghatározott intézkedéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!