Koronavírus - Az Európai Számvevőszék az unió válságkezelő csomaggal kapcsolatos visszaélési lehetőségekre figyelmeztetett

Koronavírus, 2020.07.14

Az Európai Bizottság által a következő hétéves költségvetéshez kapcsolódóan javasolt, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó csomagból hiányoznak az uniós forrásokkal való gondos gazdálkodást biztosító rendelkezések, ez növeli a szabálytalanságok és csalások veszélyét - figyelmeztetett az Európai Számvevőszék kedden közzétett jelentésében.

Az Európai Unió luxembourgi központú számvevőszéke kiemelte annak jelentőségét, hogy az uniós helyreállítási csomag részét alkotja a kohéziós célú és az európai területeknek nyújtani javasolt 58 milliárd euróval kiegészített segítség (REACT-EU), amely arra hivatott, hogy megteremtse a gazdaság fellendülésének alapjait a 2020-2022-es időszakban.

A számvevők hangsúlyozták: a javaslat szabad mérlegelési jogkört biztosít a tagállamoknak a kiegészítő források felhasználási módját illetően, és nem részletezi, hogy a segítségnyújtást hogyan hangolják össze más uniós eszközökkel és nemzeti rendszerekkel. Így megnő a kockázata annak, hogy előtérbe helyezik a pénzeszközök mielőbbi felhasználását a gondos eljárással szemben.

Kiemelték, hogy ez a kockázat különösen a világjárvány által várhatóan leginkább sújtott tagállamokat érinti, amelyekben alacsonyabb a támogatás felhasználás aránya. A források tagállamok közötti elosztására szolgáló új módszert torzíthatja továbbá, ha a tagállamok alábecsült munkanélküliségi adatokat jelentenek be - emelték ki.

Az Európai Bizottság Új Nemzedék EU (Next Generation EU) néven 750 milliárd eurós csomagot terjesztett elő, hogy támogassa a tagországokat a koronavírus-jávány társadalmi és gazdasági hatásainak kezelésében, és visszajussanak a fenntartható növekedési pályára. A csomag részét alkotja a 2014-2020-as költségvetési időszakban a kohéziós célú és az európai területeknek nyújtandó helyreállítási segítség (REACT-EU), amelynek célja, hogy megteremtse az unió 2020-2022-es időszak fellendülésének alapjait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!