Koronavírus - Az olasz felsőház elvetette az egészségügyi miniszter elleni bizalmatlansági indítványt

Koronavírus, 2021.04.28

A római szenátus elvetette az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza elleni bizalmatlansági indítványt szerdán, amelyet az egyedüli ellenzéki erő, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt kezdeményezett, miközben a többi jobboldali párt vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta.

A 315 fős szenátus 253 szavazó tagjából 221-en mondtak nemet, 29-en igennel szavaztak, hárman tartózkodtak.

A bizalmatlansági indítványt a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek terjesztette elő. A párt felsőházi frakcióvezetője, Luca Ciriani hangoztatta, hogy Roberto Speranza számít felelősnek a "Covid-19 ellen vívott háború kudarcáért". A jobboldali politikus azzal vádolta a minisztert, hogy "zárásokkal és tiltásokkal túszul ejtette" az olaszokat.

Az FdI a parlamentben az egyedüli ellenzéki párt, amely a jobboldali koalíció másik két pártjával, a Ligával és a Hajrá Olaszországgal (FI) ellentétben nem csatlakozott a Mario Draghi vezette kormányhoz.

A Liga és a FI bizalmat szavazott Roberto Speranzának, de parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgették az olaszországi koronavírus-járványkezelés hiányosságának tisztázására.

Roberto Speranza a felszólalásában hangoztatta, hogy mindent megtett az olaszok egészsége védelmében. Kijelentette, ellenségnek nem ő, hanem a Sars-CoV-2 vírus számít. Úgy vélte, a járványt nem lehet politika fegyverként használni az ország megosztására.

Roberto Speranza a 2017-ben alakult Articolo Uno baloldali törpepárt főtitkára.

2019 szeptemberétől vezette az egészségügyi tárcát az első Conte-kormányban, mely pozícióját a Draghi-kormányban is megtartotta. Mario Draghi a korábbi járványügyi felelősöket majdnem kivétel nélkül leváltotta, egyedül Roberto Speranzát hagyta a helyén. A "vörös" miniszter eltávolítását korábban már a Liga vezetője, Matteo Salvini is szorgalmazta.

Roberto Speranza leváltását követelik a lombardiai Bergamo lakosai is, akik ügyészségi feljelentést tettek a miniszter ellen a tavaly februári egészségügyi intézkedések miatt. Úgy vélik, Speranza "elhallgatta" a valós helyzetet, nem értesítette a helyi egészségügyi hatóságokat a járványveszélyről, és nem zárta le időben a kórházakat és idősotthonokat. Olaszországnak ebben a térségében volt a legmagasabb a halottak száma a járvány első hullámában. Az ügyészség korábban meghallgatta a minisztert, de nem indított ellene vizsgálatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!