Koronavírus - Az oltóanyagoknak ellenálló mutációktól tart a német kancelláriaminiszter

Koronavírus, 2021.03.28

Erősödik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő vakcináknak ellenálló vírusváltozatok megjelenésének veszélye, ha a napi új fertőződések számának gyors emelkedése mellett halad előre az oltási kampány - mondta a német kancelláriaminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Helge Braun a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban kifejtette, hogy ha az oltási kampánnyal párhuzamosan "ismét sebesen emelkedik a fertőződések száma, erősödik a veszély, hogy a következő vírusmutáció immunis lesz az oltóanyagra".

Ebben az esetben "megint üres kézzel állnánk, új vakcinákra lenne szükség, és kezdhetnénk elölről az oltást".

Ezt "minden körülmények között meg kell akadályozni" - mondta a miniszter.

Németország a járvány legveszélyesebb szakaszában van, és a következő hetekben dől el, hogy sikerül-e belátható időn belül megszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett - mondta Helge Braun, aki már januári nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy Németországban is a SARS-Cov-2 fokozottan fertőzőképes, és súlyos lefolyású Covid-19-et a korábbi változatoknál nagyobb valószínűséggel okozó brit (B.1.1.7-es jelzésű) mutáció lesz a meghatározó.

A vasárnapi lapinterjúban kifejtette, hogy érthető az emberek vágyakozása a szabadságra, de a brit mutáció szétterjedése miatt a napokban elindult harmadik járványhullám pusztítóbb lehet az első kettőnél. Ezért a társadalom és a gazdaság legtöbb területét befagyasztó zárlat további enyhítése helyett egyelőre az úgynevezett vészfékrendszert kell alkalmazni, vagyis vissza kell állítani a március elején felfüggesztett korlátozásokat, és be kell vezetni újabb szigorításokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan - egymás után három nap - száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma.

A lehetséges új intézkedésekről azt mondta, hogy javítana a helyzeten az esti és éjszakai kijárási tilalom, mert a magán-összejöveteleken a legnagyobb a fertőzési arány.

Ugyanakkor alacsony fertőzésgyakoriság és hatékony tesztelési rendszer mellett el lehet kezdeni a korlátozások lebontását - tette hozzá a miniszter azzal kapcsolatban, hogy Saar-vidék tartományban húsvét után negatív SARS-Cov-2-gyorsteszt lelettel ismét lehet majd járni moziba, múzeumba, be lehet ülni vendéglők kerthelyiségébe, és részt lehet venni kulturális rendezvényeken és sporteseményeken.

A kancellár, Angela Merkel legfőbb bizalmasai között számon tartott kereszténydemokrata (CDU) politikus - aki végzettségét tekintve orvos, és 2001-től 2009-ig a giesseni egyetemi klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének tudományos munkatársaként dolgozott - elmondta, hogy két hónapig kell még fokozott óvatossággal viselkedni, addigra lesz elég oltóanyag ahhoz, hogy Németország az egészségügyi ellátórendszer túlterhelése nélkül jusson ki a járványból.

Az oltási kampány első eredményei májusban jelentkezhetnek majd, járványlassító hatása pünkösdkor lesz érezhető, de csak akkor, ha sikerül megakadályozni, hogy a járványhelyzet teljesen kicsússzon az ellenőrzés alól - mondta a német kancelláriaminiszter.

Az adatok egyelőre a harmadik hullám gyorsuló emelkedését jelzik. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten már március 21-én átlépte a 100-as határértéket, és vasárnap reggel 129,70-en állt.

Az intézet vasárnapi összesítése szerint 24 óra alatt 17 176 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 25 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 13 733-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 772 401 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

Ugyanakkor a Covid-19-cel összefüggésben az egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 90-re csökkent az egy héttel korábbi 99-ről. A csökkenést a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány előrehaladásának tulajdonítják szakértők. Az új halálesetekkel 75 870-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!