Koronavírus - Az orosz védelmi miniszter katonaorvosokat vezényelt a dél-uráli régióba

Koronavírus, 2020.10.28

Katonaorvosokat vezényelt a dél-uráli Kurgán megyébe szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a járvány elleni küzdelem támogatására, Vlagyimir Putyin elnök pedig 15 milliárd rubel (mintegy 60 milliárd forint) azonnali támogatás kiutalását rendelte el a leginkább rászoruló régiók számára.

A védelmi minisztériumot megelőzően kedden az egészségügyi tárca közölte, hogy szakembereket küld a Moszkvától csaknem kétezer kilométerre található kurgáni régióba, amelynek hatóságai múlt héten fordultak segítségért Putyin elnökhöz.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a Putyin vezetésével megtartott szerdai virtuális kormányülésen azt mondta, hogy a Covid-19 terjedése miatti helyzet súlyosbodik, az esetszám napi átlagnövekménye 1 százalékos. A múlt hétvégi adatok szerint 38 régióban növekszik a megbetegedések száma, további 18-ban instabil, 29-ben pedig viszonylag stabil a járványhelyzet.

Golikova elmondta, hogy öt régiókban az ágyak több mint 95 százaléka, 16-ban pedig pedig több mint a 90 százaléka foglalt már. Az országban 223 100 új koronavírusos beteg ápolására alkalmas ágy van, közülük 123 ezernek van oxigénállása, 28,4 ezret pedig lélegeztetőgéppel szereltek fel. Szerdán a férőhelyek 19,1 százaléka volt szabad.

A miniszterelnök-helyettes tájékoztatása szerint több régió gyógyszerkészlete csak két hétig vagy addig sem tart ki. Golikova arra kérte a régiók vezetőit, hogy péntekig tájékoztassák az egészségügyi minisztériumot arról, hogy mennyi, a Covid-19 kezelésére alkalmas készítményük van, a tárcának pedig november 3-ig kell az összesített információt átadni az ipari és kereskedelmi minisztériumnak, amely szükség esetén a gyártókkal közösen megszervezi a termelés bővítését.

Golikova közölte, hogy a legnagyobb gondok a szibériai Omszk, illetve Kurgán megyében vannak. Országos feltűnést keltett, hogy Omszkban leváltották a helyi egészségügyi miniszterhelyettest, miután kedden két mentőautó 11 órán át hiába keresett helyet két Covid-19 betegnek a regionális székváros kórházaiban, és bekapcsolt megkülönböztető jelzéssel parkolt le a regionális szaktárca épülete előtt.

Putyin elrendelte 5 milliárd rubel (mintegy 20 milliárd forint) azonnali kiutalását az otthon kezelt Covid-19 betegek ingyenes gyógyszerellátására. Emellett 10 milliárd rubelt (mintegy 40 milliárd forintot) utaltatott ki a régióknak egyéni védőeszközök és tesztrendszerek beszerzésére, valamint a rászorulók szállításának biztosítására.

Az elnök fokozott figyelemre intette a járvánnyal kapcsolatban a szövetségi és a regionális felelősöket, és arra utasította Golikovát, hogy célzottan foglalkozzon azokkal a területekkel, ahol a helyzet aggasztóan alakul.

A moszkvai egészségügyi tárca szerdán megtiltotta a kórházak vezetőinek és a saját szakértőinek, hogy a járványról a tárca sajtóosztályával előzetes egyeztetés nélkül nyilatkozzanak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva elismerte, hogy az esetszám növekedése miatt előfordulnak "megengedhetetlen helyzetek", amelyeket azonnal orvosolni kell a helyi és a szövetségi hatóságok operatív együttműködésével. Úgy fogalmazott ugyanakkor, hogy a bevezetett óvintézkedések és az egészségügy állapota miatt Oroszország magabiztosabbnak érzi magát a járvány elleni küzdelemben, mint az előző hónapokban.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester elrendelte, hogy a fővárosi vállalatok november 29-ig hosszabbítsák meg az alkalmazottjaik 30 százaléka számára elrendelt távmunkát. A városvezető szerint ennek az intézkedésnek köszönhetően 40 százalékkal csökkent a tömegközlekedés utasforgalma, ami segített stabilizálni a helyzetet.

Szobjanyin november 8-ig meghosszabbíttatta a távoktatást a 6-11. osztályos tanulók számára. Mint mondta, az utóbbi két hét fejleményei alapot adnak az "óvatos derűlátásra" és nem lesz szükség a főváros lezárására. Szavai szerint az öt tartalék kórház megnyitása elegendő kapacitást biztosít a fővárosnak ahhoz, hogy ne kényszerüljön általános kórházakat átállítani a Covid-19 betegek kezelésére. Moszkvában jelenleg ötezer ágy áll szabadon, kétszer annyi, mint egy hónappal ezelőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!