Koronavírus - Az osztrák vendéglősök készen állnak a nyitásra

Koronavírus, 2021.05.17

Az osztrák vendéglősök és fogadósok készen állnak a május 19-ei nyitásra - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár hétfőn az alsó-ausztria Mauerbach településen Johanna Mikl-Leitner tartományi vezetővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A kancellár elmondta, hogy Ausztria-szerte csökken a koronavírusos új megbetegedések száma, és ezzel párhuzamosan növekszik a beoltottaké. "E két örvendetes tény megerősíti a kormány korábbi döntését, miszerint szerdán az összes tartományban biztonsággal kinyithatnak az éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények" - tette hozzá.

"A lemondások, korlátozások és veszteségek hosszú és embert próbáló időszaka után végre pozitívan tekinthetünk előre, és az oltások előrehaladásával a nyár folyamán fokozatosan leépíthetjük a még meglévő óvintézkedéseket" - fogalmazott a kancellár.

Johanna Mikl-Leitner alsó-ausztriai tartományfőnök elmondta, hogy a szállodai és éttermi foglalások mutatják, mekkora örömmel és várakozással készülnek az emberek a nyitásra. Hangsúlyozta: a vendéglősök és fogadósok a teljes zárlat ideje alatt sem tétlenkedtek, állami és tartományi támogatással átépítéseket, bővítéseket és felújításokat végeztek, hogy a lehető legszínvonalasabb minőséggel nyithassák meg újra kapuikat a vendégek előtt.

A tartományi vezető kitért arra is, hogy jelenleg a legfontosabb, hogy mind az étterem- és szállodatulajdonosok, mind a vendégek betartsák a járványügyi óvintézkedéseket. Felhívta a figyelmet, hogy akit még nem oltottak be, és igénybe kívánja venni ezeket a szolgáltatásokat, lehetőleg a kialakított tesztutcákat használja ingyenes koronavírus-szűrésre, és csak kivételes esetben terhelje ilyen igénnyel az amúgy is plusz feladatok előtt álló vendéglősöket.

Ausztriában az elmúlt napokban látványosan javultak a járványügyi mutatók, mind az új megbetegedések, mind a kórházban, illetve intenzív osztályokon ápoltak száma csökkenő tendenciát mutat. Az elmúlt 24 órában 476 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 637 573 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 904, az intenzív kezelésre szorulók 273-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 6-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 480-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 617 307.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!