Koronavírus - Az új korlátozó intézkedésekkel érintett ágazatok is igényelhetik a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt

Koronavírus, 2021.03.05

Jelentősen bővül azoknak a vállalkozásoknak a köre, amelyek elsőként igényelhetik a Magyar Fejlesztési Bak (MFB) kamatmentes újraindítási gyorskölcsönét. A módosítás célja, hogy azok a vállalkozások is forráshoz juthassanak, amelyeket a március 8-tól életbe lépő új korlátozó intézkedések kedvezőtlenül érintenek - közölte az MFB az MTI-vel pénteken.

A Gazdaság újraindítási akcióterv részeként induló hitelprogram március 8-án még az eredeti TEÁOR-számokat tartalmazó termékleírással indul, de rövid időn belül elérhető lesz azon cégeknek is, amelyek az új korlátozások által érintettek. A hitel feltételei nem változnak: a teljes futamidő alatt fix nulla százalékos kamatozású, nem kapcsolódnak hozzá banki költségek (kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj) és akár nulla százalékos saját forrással is elérhető az MFB Pontok hálózatában.

Közölték: az MFB megkezdte a hiteltermék átdolgozását, hogy a legrövidebb időn belül beadhassák hitelkérelmüket az MFB Pontokon azok a vállalkozások is, amelyeknek az új korlátozó intézkedések miatt jelentősen csökken a bevételük. A jelenlegi 25 ágazatot tartalmazó TEÁOR lista további ágazatokkal és ennek megfelelő TEÁOR számokkal bővül, annak megfelelően, hogy a kormány a lezárások miatt kiket részesít további bértámogatásban. A kibővített listát a döntést követően az mfb.hu és az összetartók.hu oldalon teszi elérhetővé a bank.

Azt írták, a hitelprogram küldetése, hogy segítséget nyújtson a járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett ágazatokban. A hitel széleskörűen felhasználható a bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve az újranyitáskor szükséges készletek finanszírozására is. A minimum 1 millió, maximum 10 millió forint hitelösszegig elérhető kölcsön elsősorban a mikro- és kisvállalkozások számára kínál segítséget és megoldást. A program keretösszege 100 milliárd forint, de a keretösszeg bővíthető, ha a vállalkozások forrásigénye ezt indokolja.

A program az eredetileg meghatározott főtevékenységeket végző vállalkozások számára március 8-tól már elérhető az MFB Pontok hálózatában, a Takarékbank Zrt., a Budapest Bank Zrt., valamint az OTP Bank Nyrt., az MKB Bank Nyrt. és a Gránit Bank Zrt. megkülönböztetett fiókjaiban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!